Do góry

Przekąski Przepis na:

Zielone jajka z awokado

Zielone jajka z awokado

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1518

Dodano:

Odsłon: 681

Zielona sałatka z jajkami i awokado oraz szynką. Polecam na świątecznym stole. Kolorem i smakiem zachwyci gości. Lekka wiosenna sałatka pełna witamin.

Składniki

  • 1 doniczka sałaty strzępiastej
  • 4 rzodkiewki
  • 6 plastrów szynki
  • 1/4 ogórka zielonego
  • 2 cebule czerwone
  • 1 papryczka mała żółta
  • 1 papryczka mała czerwona
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • Natka pietruszki
  • 1 awokado
  • 4 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sos vinaigrette: 7 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 3 łyżki wody
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zielone jajka z awokado

Przygotowanie

  1. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Wydrążam żółtka i przekładam je pojemnika, dodaję do nich obrane awokado, olej rzepakowy i sok z cytryny, sól, pieprz. Pastę wyciskam szprycą do jajek, dekoruję plastrami rzodkiewki. Sałatę myję, strzępię na talerzu, dodaje jajka, pokrojone papryk. Szynkę zwijam w rulon i wkładam w nią plastry ogórka. Dodaję przekrojone pomidorki. Z cebuli wycinam kwiatki i układam na talerzu. Żeby zrobić kwiatek z cebuli trzeba odciąć ogonek i korzeń cebuli. W połowie cebuli ostrym nożem robię nacięcia w literę v ząbki i tak na około. Następnie cebulę okręcam i wyjdą nam dwie połówki kwiatka. Z każdej połówki cebuli rozdzielam jej warstwy i potem układam je jedna na drugą. Składniki na sos przekładam do słoiczka, dodaję sprasowany czosnek i mocno potrząsam zamkniętym. Sałatkę polewam sosem, posypuję natką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń