Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowa przekąska - hummus z dodatkiem szpinaku w pięknym, zielonym kolorze. Najlepszy jako dip do maczania warzyw.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 246
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1472
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8927
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 246
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1472
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8927
Składniki
Ciecierzycę namoczyć na noc. Następnego dnia odlać wodę, przepłukać wodą a następnie zalać świeża wodą i ugotować do miękkości (zajemie to ok 1-1.5 h). Odsączyć ( trochę wody z gotowania zachować) i ostudzić. Jak używacie ciecierzycy z puszki to należy ją odsączyć na sitku. W blenderze umieścić ciecierzycę, umyty szpinak, pastę tahini, posiekany czosnek, oliwę, kilka łyżek wody z gotowania, sok z cytryny i sól– wszystko dokładnie zblendować na gładką masę. Gdy masa będzie zbyt gęsta dodać jeszcze trochę wody. W razie potrzeby doprawić dodatkową solą i sokiem z cytryny. Podawać z surowymi, pokrojonymi w słupki warzywami.