Do góry

Przekąski Przepis na:

Ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu.

Ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu.

Autor:

Przepisów i artykułów: 348 Ocena: 1637

Dodano:

Odsłon: 187

Podam wam fajny przepis na ziemniaki, najlepiej gdy są małe. Smaży się je podobnie jak frytki tylko tyle że w całości, być może komuś spodoba się ta forma ziemniaka zawsze nam tak smażył dziadek a my się nimi zajadaliśmy. Można jeść same lub tak jak ja dziś przygotowałam z jajkiem sadzonym lub też inny dodatek np. w formie mięsa.

Składniki

  • 3 kg małych ziemniaków,
  • 1 litr oleju,
  • sól lub przyprawa do ziemniaków.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu.

Przygotowanie

  1. Przygotować ziemniaki, obrać je dokładnie umyć i osuszyć na durszlaku aby ociekły z wody.

  2. Na głęboką patelnię lub do garnka wlać olej rozgrzać go i wkładać przygotowane ziemniaki. Smażyć na wolnym ogniu do ładnego zarumienienia się ziemniaków co jakiś czas przekręcać je.

  3. Usmażone ziemniaki wyjąć z tłuszczu za pomocą łyżki cedzakowej aby odsączyć z oleju, posolić lub obsypać przyprawą do ziemniaków i energicznym ruchem podrzucając do góry wymieszać ziemniaki z solą lub przyprawą.

  4. Moje dzieci i rodzina uwielbiają takie ziemniaki a i tradycja dziadkowa zatrzymana. Take ziemniaki można podać kto z czym lubi polecam serdecznie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń