Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję klopsy mielone, w trochę innej odsłonie . Są zasmażane w ziemniakach dlatego nazwa brzmi - ziemniaki z klopsami mielonymi. Danie proste, szybkie , bardzo smaczne i pożywne.
naczynie żaroodporne, garnek, nóż, łyżeczka,
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 78
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 135
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 78
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 135
Składniki
Ziemniaki obrać, opłukać i lekko podgotować w bulionie( może być z kostki rosołowej). Po ugotowaniu wyjąć, przestudzić. Z każdego ziemniaka odciąć kapelusik (czyli górę ). Łyżeczką wydrążyć miąższ, wydrążone części rozgnieść widelcem. Farsz mięsny; Do mięsa mielonego dodać obraną, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz rozgniecione ziemniaki. Całość doprawić solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową i na koniec dodać starty na tarce ser żółty. Całość wymieszać do połączenia składników. Przygotowane ziemniaki nadziewać masą mięsną. Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać do niecałej połowy bulionem (pozostałym po gotowaniu ziemniaków). Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 40 minut. Gotowe gorące ziemniaki, posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki i podawać z ulubionym sosem.
Przygotowane ziemniaki do zapiekania.
Ziemniaki po zapieczeniu.