Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Ziemniaki podane są w trochę innej wersji, bo zapiekane z farszem grzybowym , wykorzystałam podgrzybki jeszcze zalegające w zamrażarce. Oto prosta ale jakże pyszna przekąska na spotkanie ze znajomymi przy grillowaniu i nie tylko. Sezon grzybowy tuż , tuż więc polecam.
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3158
Aromatyczna papryka, smaczny tuńczyk w połączeniu z łazankami , świetne danie...
Odsłon: 189
Pyszna,lekka legumina ,dietetyczna z owocami .Dzieci będą chętnie kaszkę zjad...
Odsłon: 6671
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 115
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3158
Aromatyczna papryka, smaczny tuńczyk w połączeniu z łazankami , świetne danie...
Odsłon: 189
Pyszna,lekka legumina ,dietetyczna z owocami .Dzieci będą chętnie kaszkę zjad...
Odsłon: 6671
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 115
Składniki
Duże ziemniaki dokładnie szorujemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie około 30 minut. Po ugotowaniu i wystudzeniu kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy miąższ. Farsz grzybowy; Podgrzybki rozmrozić na sitku. Kurki dokładnie oczyścić, lekko przegotować, odcedzić i pokroić. Następnie podgrzybki i kurki podsmażyć z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem około 8 -10 minut. doprawiając solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Pod koniec smażenia dodać 1/2 części posiekanej natki pietruszki oraz śmietanę 30 %. Całość dokładnie wymieszać, chwilę podsmażać i zdjąć z ognia. Na koniec farsz zdjąć z ognia, połączyć z miąższem z ziemniaków. Tak przygotowanym farszem napełnić połówki ziemniaków, ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, na każdej połówce ułożyć paseczki boczku. Piec około 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ulubionym sosem.