Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zimne nóżki to przystawka typowa dla amatorów mięsnych galaretek. Klasyczny przepis zakłada długie gotowanie, lecz ten czas przygotowania jest wart swojego efektu. W tym przypadku do zimnych nóżek wykorzystaliśmy nóżki wieprzowe i mięso z kurczaka. Dzięki wieprzowinie przystawka nabędzie właściwości żelujących, a chude mięso z kurczaka zapewni pożywne wypełnienie. Smaku nada czosnek i przyprawy. Zimne nóżki serwuj skropione octem lub podane z sosem chrzanowym albo musztardą.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 3441
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 278
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 3441
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 278
Składniki
Namocz nogi wieprzowe w zimnej wodzie przez 1 godzinę, aby lepiej je oczyścić. Następnie oczyść nogi mechanicznie, opłucz i ponownie zanurz w czystej wodzie na kolejną godzinę. Udek z kurczaka nie trzeba moczyć. Wystarczy, że je umyjesz.
Następnie odcedź wodę i umieść oczyszczone, umyte udka wieprzowe oraz udka z kurczaka w garnku. Zalej wodą tak, aby wystawała ponad poziom mięsa około 3-5 centymetrów. Wywar doprowadź do wrzenia i pamiętaj, aby usunąć pianę (galaretka będzie bardziej przezroczysta). Po czym dodaj przyprawy: angielskie i liść laurowy (liście laurowe najlepiej dodać do bulionu na godzinę przed końcem gotowania). Garnek z bulionem ustaw na „mały ogień” i gotuj przez 5 godzin.
Po 5 godzinach gotowania dodaj do garnka obraną marchewkę i cebulę, a także sól do smaku. Gotuj przez kolejne 1,5-2 godziny, po czym wyjmuj mięso z garnka i pozwól mu ostygnąć. Wystudź też sam bulion.
Kurczaka oddziel od kości i posiekaj lub porwij widelcem na mniejsze kawałki. Ułóż fragmenty mięsa na dnie salaterek lub innych naczynek do powstania zimnych nóżek. Nogi wieprzowe nie będą już potrzebne, ich obecność w bulionie miała nadać mu właściwości żelujących. Do salaterek możesz wkroić po kilka plasterków ząbków czosnku i ugotowaną marchewkę. W razie potrzeby dodaj więcej soli, dopraw czarnym pieprzem.
Salaterki z zimnymi nóżkami odstaw do ostygnięcia, a następnie umieść w lodówce na około 5 godzin do pełnego zastygnięcia. Zimne nóżki możesz serwować z sosem musztardowym, chrzanowym, ćwikłą lub po prostu skropić octem.