Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 1369
Dodano: 18.11.2010
Odsłon: 9026
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Robimy wywar: zalewamy porcję rosołową wodą. Warzywa(marchew, pietruszkę, seler) kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka z porcją. Dodajemy pół podpieczonej cebuli, czosnek, kilka gałązek natki pietruszki oraz kostkę rosołową. Gotujemy wywar minimum godzinę.
Pozostałą połówkę cebuli kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni na złoty kolor. Brokuły myjemy i dzielimy na małe części. Gotujemy w wodzie z dodatkiem mleka tak, by brokuły były bardzo miękkie. Odcedzamy.
Gotowy wywar przelewamy przez sito. Warzywa z wywaru poza cebulą kroimy na małe części. Brokuły, podsmażoną cebulę i pokrojone warzywa wrzucamy do odcedzonego wywaru i rozdrabniamy wszystko dokładnie blenderem. Na koniec dodajemy do zupy łyżkę jogurtu i mieszamy.
Podajemy z makaronem lub z grzankami, posypując zupę natką pietruszki. Smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Kurka_domowa 18 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
Pomysł na przemycenie brokułów (+ inne warzywa) dla mojego niejadka ;)14 Kto głosował? | Odpowiedz