Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 768
Dodano: 16.04.2012
Odsłon: 11197
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Do gotującej się i osolonej wody wrzucamy: podzielony na małe kawałki/różyczki brokuł, groszek, pokrojone w drobna kostkę ziemniaki - całość gotujemy ok 10 min. Na maśle podsmażamy szpinak z rozgniecionym czosnkiem.
Następnie w blenderze miksujemy ( partiami bo sporo tego) wszystko razem łącznie z wodą w której gotowały się jarzyny. ( brokuł, szpinak, groszek, ziemniaki, czosnek) oraz posiekana natkę pietruszki. ( miksujemy do pożądanej konsystencji-gładkiego lub grudkowatego kremu jak kto lubi)
Podgrzewamy w garnku, doprawiamy solą pieprzem- po szczypcie i Vegetą ok 2 łyżek. Następnie podbijamy śmietana 3/4 kubeczka. Ja podaję z groszkiem ptysiowym lub grzankami i kapką śmietany na środku. Gotowe smacznego.
RADY:1. Jeśli nie lubisz szpinaku można z niego zrezygnować zupa i bez niego jest równie smaczna. 2. W wersji dietetycznej można użyć jogurtu 0% zamiast śmietany. 3. Taki zimny krem jest równie smaczną przekąską można go jeść na ciepło i zimno. czasem dodaje do niego trochę selera ( gotuje go z warzywami pokrojony w drobna kostkę)
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

nessie_s 16 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
Zupa ma śliczny odcień zieleni !0 Kto głosował? | Odpowiedz