Przekąski Przepis na:
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Wątróbki oczyściłem , opłukałem . Upiekłem na natłuszczonej blaszce w temperaturze 170 stopni C. ( natłuściłem smalcem gęsim ).
Jajka ugotowałem na twardo , posiekałem ( powinny być pokrojone dość drobno ).
Cebulę posiekałem , zeszkliłem na rozgrzanym gęsim smalcu , lekko przyrumieniłem.
Ostudzone wątróbki pokroiłem na drobne kawałki ( można zmielić , ale ja wolę czuć grudki). , wymieszałem z jajkiem i cebulą. Przyprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Wątróbki można też dusić na tłuszczu ze smażenia cebuli.
Odstawiłem do lodówki na ok. 2 godziny , aby smaki się przegryzły.
Udekorować posiekanymi jajkami , których cześć odłożyłem oraz posiekanym koperkiem.
Można podawać z grzankami , ogórkiem , macą ( do wyboru wg preferencji ).
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

mironina 16 kwietnia 2015Zgłoś do usunięcia
jest to przepyszna przystawka, pierwszy raz jadłam, kilka lat temu "U Fryzjera" w Kazimierzu Dolnym, kilka razy robiłam (na kaczym tłuszczu, bo taki miałam), pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 21 marca 2014Zgłoś do usunięcia
ciekawy przepis:) Odpowiedzi: 3 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz