Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszona młoda kapusta to pyszny dodatek do wielu potraw. Jest lekko słodka i słona jednocześnie. Przygotowana i przełożona do słoików może być przechowywana nawet do 3 tygodni.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 25
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3498
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 112
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 839
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 25
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3498
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 112
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 839
Składniki
Kapustę obierz z zewnętrznych liści. Umyj i osusz. Przekrój na pół, a następnie poszatkuj na cienkie paski. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek obierz, przepuść przez praskę albo posiekaj w drobną kostkę. Koperek umyj, osusz i posiekaj.
Wszystkie warzywa umieść w misce. Zasyp solą. Wymieszaj dokładnie. Zostaw na 2 godziny, aby kapusta z dodatkami zmiękła i puściła sok.
Teraz przełóż wszystkie składniki do kamionki, garnka albo dużego słoika. Każdą partię ubijaj mocno pięściami lub tłuczkiem. Nałóż talerzyk albo delikatnie przykryj pokrywką. Obciąż kamieniem czy też ciężkim naczyniem.
Zostaw na 3-4 dni aż skutecznie przebiegnie fermentacja. Najlepiej, żeby odbyło się to w temperaturze pokojowej. Kapustę przełóż do słoików, zakręć i przechowuj w lodówce.