Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki sałatkowe w zalewie słodko-kwaśnej to soczysta i smaczna propozycja na przetwory w sezonie ogórkowym. Kto by pomyślał, że ogórki w occie mogą być tak dobre? Za efekt chrupkości odpowiada pozostawienie ogórków ze skórką, a aromatu dodają ząbki czosnku. Ogórki możesz pokroić ostrym nożem, tradycyjną szatkownicą lub nadać ogórkom oryginalności i pokroić je specjalną krajalnicą do krojenia karbowanych plasterków.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 140
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3823
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 257
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 283
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 140
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3823
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 257
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 283
Składniki
Umyj porządnie ogórki i pokrój nożem lub krajanką, następnie przełóż do dużej miski. Obierz czosnek i poszatkuj w paseczki. Dołóż czosnek do ogórków, zasyp solą, wymieszaj, przykryj ściereczką i zostaw na 4-5 godzin (w międzyczasie przemieszaj). A następnie odsączaj ogórki na sicie z powstałego soku.
W międzyczasie wlej do garnka ocet, wodę, dosyp cukier, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Zagotuj zalewę i ostudź.
Do czystych słoików wrzuć kilka ziaren gorczycy, pieprzu czarnego i kolendry. Wypełniaj słoiki zamarynowanymi w soli ogórkami z czosnkiem. Na wierzch ułóż fragmenty kopru i plasterki chili (jeśli sałatka ma być pikantniejsza). Poziom ogórków powinien sięgać szyjki słoika. Zalewaj ogórki zimną zalewą tak, aby przykryć płynem sałatkę. Wytrzyj krawędzie szkła i mocno zakręcaj słoiki. Następnie pasteryzuj sałatkę przez 7-10 minut od momentu wrzenia wody.
Wyjmij słoiki z sałatką i odczekaj, by wystygły. Pokrywki powinny się zaciągnąć do środka i charakterystycznie kliknąć. Gotowe sałatki będą miały wklęsłe pokrywki. Przechowuj sałatkę w spiżarni przez całą zimę.