Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy domowy zakwas buraczany, który nadaje się zarówno do picia ( jest bardzo zdrowy ) jak również do barszczu.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3118
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 145
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 70
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3118
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 145
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 60
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 73
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 70
Składniki
Buraki dokładnie umyć i pokroić w plastry razem ze skórką. Czosnek obrać , pokroić. Sól wymieszać z wodą.
Do wyparzonego naczynia glinianego lub słoja przełożyć buraki i czosnek. Dodać wszystkie przyprawy. Zalać wodą z solą. Wymieszać drewnianą łyżką.
Przykryć zakwas ściereczką i założyć gumkę, aby nie wpadały zanieczyszczenia, lecz powietrze potrzebne do fermentacji.
Zakwasu należy doglądać codziennie, mieszać go i zbierać ( tylko drewnianą łyżką ) białą pianę tworząca się na powierzchni. Zakwas trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu. Zakwas robić 6-7 dni. Po wymaganym czasie fermentacji przelać do słoików lub butelek, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce ok. 3 m-cy. Życzę smacznego :)