Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ajwar to najpopularniejszy sos na Bałkanach. Jeśli po wakacjach w Grecji czy Chorwacji masz chęć na stałe włączyć go do jadłospisu, przygotuj ajwar do słoika na zimę.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3987
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415606
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2632
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3987
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415606
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2632
Składniki
Ułóż papryki i bakłażany na wyłożonej papierem do pieczenia blasze piekarnika. Bakłażany nakłuj w kilku miejscach widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30 minut – aż bakłażan będzie miękki, a skórka papryk pomarszczy się i przypiecze.
Upieczony bakłażan przekrój na pół i zbierz łyżką miąższ. Gorące papryki przełóż do miski. Miskę przykryj szczelnie folią (możesz też umieścić paprykę w mocnych, foliowych woreczkach). Pozostaw do wystudzenia. Gdy papryki ostygną, zdejmij z nich skórkę (dzięki zaparzeniu odejdzie z łatwością) i usuń gniazda nasienne.
Umieść papryki w durszlaku i pozostaw w nim na pół godziny, by pozbyć się nadmiaru soku.
Zmiel papryki i bakłażany w maszynce do mielenia mięsa przez sitko o średnich oczkach.
Uzyskaną masę przełóż do garnka i zagotuj na średnim ogniu, często mieszając. Nie przerywając gotowania (i mieszania! w przeciwnym razie ajwar się przypali), cienką strużką wlej do warzyw oliwę, a następnie dodaj drobno posiekaną, ostrą paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, cukier i sól. Gotuj ajwar do uzyskania pożądanej gęstości sosu. Jeśli chcesz, by miał gładką konsystencję, możesz go dodatkowo zblendować.
Przełóż gorący ajwar do czystych, wyparzonych słoików i szczelnie je zakręć. Odstaw do góry dnem i pozostaw tak do wystudzenia. Przenieś w chłodne, ocienione miejsce. Jeśli chcesz przechować ajwar dłużej niż 3-4 miesiące, zapasteryzuj.