Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wystarczy wrzucić do bulionu i zaprawić śmietaną. Do tego jajeczko i ziemniaczki, powiew wiosny na talerzu zimową porą!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 610
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1267
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457935
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1518
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2304
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 610
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1267
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457935
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1518
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2304
Składniki
Odcinamy buraczki od liści, obieramy je ze skórki. Myjemy obrane buraczki i liście botwinki. Następnie kroimy buraczki w drobną kostkę lub paseczki i przekładamy do słoików, rozkładając je równymi porcjami. Kroimy łodygi w półcentymetrowe słupki i wrzucamy do słoików. Pokrojonymi liśćmi, również drobno, dopełniamy słoiki. Obieramy czosnek z łupinek i kroimy w plasterki. Wrzucamy po dwa ząbki do każdego słoika. Teraz siekamy drobno koperek i dodajemy po dwie łyżki.
Przygotowujemy zalewę. Wodę z przyprawami zagotowujemy. Jeszcze gorącą zalewą zapełniamy słoiki z botwiną. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką, ustawione tak, aby się nie stykały w trakcie gotowania i były zalane wodą do połowy. Czas gotowania słoików to około 15 min od zagotowania. Gotowe słoiki wykładamy do ostygnięcia na suchą ściereczkę, odwracając do góry dnem.
Botwinka gotowa do spiżarni!