Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wystarczy wrzucić do bulionu i zaprawić śmietaną. Do tego jajeczko i ziemniaczki, powiew wiosny na talerzu zimową porą!
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5824
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8953
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8175
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5596
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5824
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8953
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8175
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5596
Składniki
Odcinamy buraczki od liści, obieramy je ze skórki. Myjemy obrane buraczki i liście botwinki. Następnie kroimy buraczki w drobną kostkę lub paseczki i przekładamy do słoików, rozkładając je równymi porcjami. Kroimy łodygi w półcentymetrowe słupki i wrzucamy do słoików. Pokrojonymi liśćmi, również drobno, dopełniamy słoiki. Obieramy czosnek z łupinek i kroimy w plasterki. Wrzucamy po dwa ząbki do każdego słoika. Teraz siekamy drobno koperek i dodajemy po dwie łyżki.
Przygotowujemy zalewę. Wodę z przyprawami zagotowujemy. Jeszcze gorącą zalewą zapełniamy słoiki z botwiną. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką, ustawione tak, aby się nie stykały w trakcie gotowania i były zalane wodą do połowy. Czas gotowania słoików to około 15 min od zagotowania. Gotowe słoiki wykładamy do ostygnięcia na suchą ściereczkę, odwracając do góry dnem.
Botwinka gotowa do spiżarni!