Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosną i latem. Jeśli chcecie zjeść taką zupę zimą, polecam zapasteryzować botwinę na zimę w słoikach. Przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, polecam!
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 151
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1858
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14591
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19660
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 151
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1858
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14591
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19660
Składniki
Liście botwinki i łodygi starannie umyć, następnie dość drobno pokroić. Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek umyć i drobno pokroić. Czosnek obrać i przekroić na pół. Do wyparzonych słoików nakładać po 2-3 łyżki startych buraków, następnie nałożyć pokrojoną botwinkę wraz z łodygami. Wszystko upychać w słoikach. Na górę położyć łyżeczkę koperku i przekrojone na pół czosnki. Z wody, soli, cukru i octu ugotować zalewę. Przestygniętą zalewą zalać przygotowaną botwinkę w słoikach. Zakręcić i pasteryzować 20 minut. Smacznego!