Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Botwina – potocznie nazywana botwinką – to delikatne, młode liście, łodygi i korzenie znanego i lubianego buraka ćwikłowego. Botwinka to samo zdrowie, ale nie dla wszystkich! – tak określana jest zupa z tego warzywa. Posiada liczne właściwości i wartości odżywcze. Niestety, zupa ta ma też przeciwwskazanie. Nie powinny jej spożywać osoby chore na cukrzycę i kamicę nerkową.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 80
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31240
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 399
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 80
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31240
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 399
Składniki
Botwinkę pokroić w odpowiadające wielkości kawałki (np. w kostkę łodygi, a liście w paski). Czosnek pokroić w cieńkie talarki. Pokrojone składniki mieszać.
Wymieszane składniki botwinki nakładać do wyparzonych słoików, lekko ugniatając, aby powstała przestrzeńod górnej krawędzi ok. 3 cm.
Zalewę wraz ze składnikami do niej, zagotować. Zalewając gorącą botwinkę, dodawać 1 łyżkę stołową oliwy i zakręcać dekielki. Do ciepłej wody wkładać słoiki z zawartością botwinki i pasteryzować ok. 20 minut od zagotowania wody w garnku. Wyciągnąć z garnka i ochłodzić.