Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Botwina – potocznie nazywana botwinką – to delikatne, młode liście, łodygi i korzenie znanego i lubianego buraka ćwikłowego. Botwinka to samo zdrowie, ale nie dla wszystkich! – tak określana jest zupa z tego warzywa. Posiada liczne właściwości i wartości odżywcze. Niestety, zupa ta ma też przeciwwskazanie. Nie powinny jej spożywać osoby chore na cukrzycę i kamicę nerkową.
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 7198
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 164
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 85
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 179
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 7198
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 164
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 85
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 179
Składniki
Botwinkę pokroić w odpowiadające wielkości kawałki (np. w kostkę łodygi, a liście w paski). Czosnek pokroić w cieńkie talarki. Pokrojone składniki mieszać.
Wymieszane składniki botwinki nakładać do wyparzonych słoików, lekko ugniatając, aby powstała przestrzeńod górnej krawędzi ok. 3 cm.
Zalewę wraz ze składnikami do niej, zagotować. Zalewając gorącą botwinkę, dodawać 1 łyżkę stołową oliwy i zakręcać dekielki. Do ciepłej wody wkładać słoiki z zawartością botwinki i pasteryzować ok. 20 minut od zagotowania wody w garnku. Wyciągnąć z garnka i ochłodzić.