Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Botwina – potocznie nazywana botwinką – to delikatne, młode liście, łodygi i korzenie znanego i lubianego buraka ćwikłowego. Botwinka to samo zdrowie, ale nie dla wszystkich! – tak określana jest zupa z tego warzywa. Posiada liczne właściwości i wartości odżywcze. Niestety, zupa ta ma też przeciwwskazanie. Nie powinny jej spożywać osoby chore na cukrzycę i kamicę nerkową.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 826
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1939
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 438
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 826
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1939
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 438
Składniki
Botwinkę pokroić w odpowiadające wielkości kawałki (np. w kostkę łodygi, a liście w paski). Czosnek pokroić w cieńkie talarki. Pokrojone składniki mieszać.
Wymieszane składniki botwinki nakładać do wyparzonych słoików, lekko ugniatając, aby powstała przestrzeńod górnej krawędzi ok. 3 cm.
Zalewę wraz ze składnikami do niej, zagotować. Zalewając gorącą botwinkę, dodawać 1 łyżkę stołową oliwy i zakręcać dekielki. Do ciepłej wody wkładać słoiki z zawartością botwinki i pasteryzować ok. 20 minut od zagotowania wody w garnku. Wyciągnąć z garnka i ochłodzić.