Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj konfitura buraczana, nie jest za bardzo słodka. Będzie idealnie pasować do serów zwłaszcza pikantnych, do mięsa, dziczyzny, ale także idealnie będzie pasować do kruszonki, babki piaskowej.
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 285
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9576
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 5991
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2629
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 285
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 9576
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 5991
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2629
Składniki
Cytryny dokładnie myjemy i wyparzamy. Kroimy w cieniutki plasterki. Ugotowane wcześniej buraki obieramy i również kroimy na cieniutkie plasterki.
Cukier miód i imbir łączymy razem w dużym rondlu. Dolewamy 125 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż płyn będzie miał konsystencję syropu.
Do syropu dodajemy pokrojone buraki i cytryny, całość mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.
Gotową i wystudzoną konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Szczelnie zamykamy. Zużywamy w ciągu tygodni.