Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj konfitura buraczana, nie jest za bardzo słodka. Będzie idealnie pasować do serów zwłaszcza pikantnych, do mięsa, dziczyzny, ale także idealnie będzie pasować do kruszonki, babki piaskowej.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 112
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101308
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5831
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 112
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101308
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 5831
Składniki
Cytryny dokładnie myjemy i wyparzamy. Kroimy w cieniutki plasterki. Ugotowane wcześniej buraki obieramy i również kroimy na cieniutkie plasterki.
Cukier miód i imbir łączymy razem w dużym rondlu. Dolewamy 125 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż płyn będzie miał konsystencję syropu.
Do syropu dodajemy pokrojone buraki i cytryny, całość mieszamy. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut, mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.
Gotową i wystudzoną konfiturę przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Szczelnie zamykamy. Zużywamy w ciągu tygodni.