Do góry

Przetwory Przepis na:

Buraczki

Buraczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 983

Dodano:

Odsłon: 3325

Buraczki mają wyraźny smak, ale nie są ostre.

Składniki

  • 2 kg buraczków czerwonych
  • Zalewa:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku lub 3 ząbki świeżego
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 3 goździki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżki gorczycy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraczki ugotować w łupinach.

    Obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.

  2. Przygotować zalewę- wszystkie składniki zagotować i gotować ok. 10 minut.

  3. Następnie zalewę przecedzić i wlać do startych buraczków, zostawiając to na ok. 10 godzin raz po raz przemieszać w tym czasie kilka razy.

    W zależności ile mamy czasu na tyle odstawiamy. Raz buraczki stały mi 6 godzin, innym razem 14. Generalnie chodzi o to, aby "przeżarły" się tą zalewą.

  4. Buraczki nakładać do słoików, zakręcać i pasteryzować. od 10 - 20 minut.


    Jeżeli buraczki puściły dużo soku to możemy je delikatnie odcedzić.
    Sok z buraczków zagotować. Wlewać do słoiczków, zakręcać i odwrócić do góry dnem aż do ostygnięcia.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń