Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraczki mają wyraźny smak, ale nie są ostre.
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 111
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 165
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2172
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 111
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 165
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2172
Składniki
Buraczki ugotować w łupinach. Obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Przygotować zalewę- wszystkie składniki zagotować i gotować ok. 10 minut.
Następnie zalewę przecedzić i wlać do startych buraczków, zostawiając to na ok. 10 godzin raz po raz przemieszać w tym czasie kilka razy. W zależności ile mamy czasu na tyle odstawiamy. Raz buraczki stały mi 6 godzin, innym razem 14. Generalnie chodzi o to, aby "przeżarły" się tą zalewą.
Buraczki nakładać do słoików, zakręcać i pasteryzować. od 10 - 20 minut. Jeżeli buraczki puściły dużo soku to możemy je delikatnie odcedzić. Sok z buraczków zagotować. Wlewać do słoiczków, zakręcać i odwrócić do góry dnem aż do ostygnięcia.