Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ferwor przetworowy trwa, dzisiaj polecam buraczki z chrzanem i z octem owocowym. Ćwikła jest pełna smaku, delikatniejsza i zdrowa.
maszyna do tarcia lub tarka
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 24
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 264
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1181
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 116
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 24
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 264
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1181
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 116
Składniki
Tym razem starannie zapisałam proporcje, zwykle doprawiam delikatniej, wiec najlepiej kierować się własnym smakiem, tylko trzeba uważać z octem owocowym sklepowym, może być mocniejszy. Buraki gotuje się w mundurkach 1,15- 1.30 minut. Jeszcze ciepłe łatwiej się obiera. Potem trzeba je wpuścić do maszynki do mielenia z nakładką do tarcia, lub podkasać rękawy. Trzeba dodać sól, cukier i ocet- miałam z białego bzu i malinowy- ale octy owocowe tracą dominująca nutę owocowo kwiatową, po prostu są delikatniejsze. Miałam świeżo starty chrzan, więc dwie łychy wystarczyły. Warto odstawić ćwikłę na chwilę aby buraki przeszły smaki i po godzinie jeszcze raz sprawdzić czy wszystko pasuje/ Ćwikłę nakłada się do słoików i pasteryzuje się 20- 25 minut od zagotowania wody.
Smacznego :)