Do góry

Przetwory Przepis na:

Buraczki do kotleta

Buraczki do kotleta

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3255

Dodano:

Odsłon: 11546

Jak w domu przygotować przepyszne buraczki do obiadu - najlepszy przepis na buraczki obiadowe na zimę - przepis krok po kroku. Buraczki te można  podawać zarówno schłodzone jak i na ciepło - w obu wariantach buraczki smakują wyśmienicie. Właściwie są gotowe do podania zaraz po przygotowaniu, ja jednak pakuję je do słoików i przechowuję w chłodnym miejscu na zimę.  Do buraczków można dodać 5-7 czerwonych papryk pokrojonych w kostkę, będzie bardzo smacznie :) Ja zawsze przygotowuję obie wersje. Spróbujcie Sami, polecam przepis! Pięknie pozdrawiam :) K.K.

Składniki

  • na 12 słoiczków po 250ml
  • 3 kg buraków ( ugotowanych, obranych i startych na dużych oczkach)
  • 5 cebul ( mogą być czerwone) - posiekane w kostkę
  • 5 ząbków czosnku - drobno posiekane
  • pieprz mielony do smaku
  • 5-7 papryk (ewentualnie)
  • zalewa:
  • 1 i 1/2  szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku zagotowałam zalewę (bez octu), dodałam posiekaną cebulę oraz czosnek (ewentualnie paprykę) - gotowałam około 5 - 7 minut.

  2. Następnie do garnka wlałam ocet i dodałam starte buraczki, doprawiłam mielonym czarnym pieprzem doprowadziłam do wrzenia - gorącą sałatkę nałożyłam do czystych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręciłam i odstawiłam do góry dnem przykryte czystą ściereczką do wystudzenia. Gotowe przeniosłam w chłodne i ciemne miejsce na przechowanie.

    Można zapasteryzować.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 29 września 2017 Uwielbiam <3 Polecam pieczenie buraczków <3 Są o niebo lepsze w smaku ;) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń