Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraczki na zimę powinny być pikantne, pyszne i łatwe do przygotowania. Takie właśnie są przetwory z tego przepisu! Świetnie pasują jako dodatek obiadowy lub do sałatek, na kanapkach lub samodzielnie. Bogata kombinacja przypraw sprawia, że buraki są bardzo wyraziste. Są przygotowywane z surowych warzyw, dzięki czemu zachowują wszystkie wartości odżywcze, a dodatkowo są chrupiące i delikatne.
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 211
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34096
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 503
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 3011
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 211
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34096
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 503
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 3011
Składniki
Buraki umyj i usuń ich wierzchołki. Obierz je i poszatkuj lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
W rondelku wymieszaj ocet, wodę, cukier, sól i pozostałe przyprawy. Zagotuj mieszaninę i mieszaj do momentu rozpuszczenia cukru i soli.
Słoiki wysterylizuj.
Buraki włóż ciasno do słoików i zalej przygotowaną solanką, by były całkowicie przykryte. Poziom płynu powinien sięgać maksymalnie 1,5 cm pod powierzchnię zakrętki.
Słoiki zakręć i włóż do garnka wyścielonego lnianą ściereczką. Zalej je wodą do połowy wysokości i zagotuj. Pasteryzuj przetwory przez 15 minut.
Buraczki na zimę przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w piwnicy lub spiżarce.