Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię buraczki do obiadu i jem je często. Dlatego też wekując je na zimę, robię to na kilka sposobów. Tym razem wstawiam przepis na wersję z majerankiem. Jak będę miał następne zbiory na działce, to dorzucę kolejną wersję :)
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 585
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11854
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13498
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2750
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 585
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 11854
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13498
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2750
Składniki
Buraczki umyć, obrać i pokroić na części. Im drobniej pokroimy, tym szybciej się ugotują :)
Po ugotowaniu buraczki odcedzić.
Buraczki potrzeć na grubych oczkach, przełożyć do garnka i dodać cukier, ocet, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Jeśli w burakach jest zbyt mało soku (wszystko zależy od gatunku), to można dodać trochę wywaru, aby nie były za suche.
Gorące buraczki nakładać do słoiczków i odstawiać do góry dnem na co najmniej dwie godzinki - w ten sposób nie trzeba będzie ich osobno wekować. Smacznego!
Uwagi, sugestie, propozycje :-) Wywar pozostały po gotowaniu można przelać do osobnego garnka, zagotować, przelać do słoików i odstawić do górny dnem. Nada się doskonale na bazę do barszczu na obiad lub do picia.