Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię buraczki do obiadu i jem je często. Dlatego też wekując je na zimę, robię to na kilka sposobów. Tym razem wstawiam przepis na wersję z majerankiem. Jak będę miał następne zbiory na działce, to dorzucę kolejną wersję :)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 386
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 399
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 386
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 399
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Buraczki umyć, obrać i pokroić na części. Im drobniej pokroimy, tym szybciej się ugotują :)
Po ugotowaniu buraczki odcedzić.
Buraczki potrzeć na grubych oczkach, przełożyć do garnka i dodać cukier, ocet, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Jeśli w burakach jest zbyt mało soku (wszystko zależy od gatunku), to można dodać trochę wywaru, aby nie były za suche.
Gorące buraczki nakładać do słoiczków i odstawiać do góry dnem na co najmniej dwie godzinki - w ten sposób nie trzeba będzie ich osobno wekować. Smacznego!
Uwagi, sugestie, propozycje :-) Wywar pozostały po gotowaniu można przelać do osobnego garnka, zagotować, przelać do słoików i odstawić do górny dnem. Nada się doskonale na bazę do barszczu na obiad lub do picia.