Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak przygotowane buraczki są bardzo smaczne. Docelowo jest to dodatek do drugiego dania, do ziemniaków albo samodzielna przekąska. Pycha.
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 131
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 41
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 131
Składniki
Buraczki umyć i ugotować. Buraki, szczególnie te większe dość długo się gotują. Może to być 1 - 2 godziny. Najlepiej sprawdzić w czasie gotowania, czy są już gotowe. Przestudzić i obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyć, osuszyć, pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Cebulę też pokroić w kostkę. Zagotować wodę z octem, olejem, cukrem i solą. Do gotującej się zaprawy dodać pokrojoną cebulę i gotować 10 min. Następnie dodać pokrojoną paprykę i gotować kolejne 10 min. Teraz dodać buraczki. Wszystko dokładnie pomieszać i też gotować 10 min. Przekładać do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcać. Wieczka też powinny być wyparzone. Odwracać do góry denkami i pozostawić do wystudzenia. Buraki nakładane do słoików powinny być gorące, dlatego najlepiej garnek trzymać cały czas na bardzo małym ogniu i od czasu do czasu pomieszać. Nie trzeba pasteryzować.