Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraczki z papryką na zimę
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 332
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21841
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 332
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21841
Składniki
Aby zaoszczędzić czas i pieniądze ugotowałam buraczki w urządzeniu wielofunkcyjnym Instant Pot. Urządzenia pobiera dużo mniej energii elektrycznej w porównaniu z płytą grzewczą. Buraczki wkładamy do garnka wlewamy 2 szklanki wody, zamykamy pokrywę, ustawimy gotowanie pod ciśnieniem na 15 minut. Po tym czasie zostawiamy buraki jeszcze na 5-10 minut w wyłączonym garnku. Po tym czasie buraczki wyjmujemy, studzimy i ścieramy na tarce. ( moje buraki były średniej wielkości, małe można gotować 12 minut.) Nie mając takiego urządzenia buraczki gotujemy w tradycyjnym garnku do miękkości, studzimy, obieramy, i ścieramy na tarce. Do buraczków dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę oraz cebulę. Dodajemy sól i krótko mieszamy. Wodę, ocet i cukier zagotować i przestudzić. Przestudzoną zalewę wlewamy do buraczków, dodajemy olej i całość dokładnie mieszamy. Buraczki przekładamy do słoików zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry, aby podczas pasteryzacji nic nie wypłynęło i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy w garnku, wkładając na dno bawełnianą ściereczkę, wody wlewamy do 3/4 wysokości. Pasteryzujemy 10 minut. Po tym czasie studzimy i wynosimy do piwniczki lub spiżarni. Smacznego!