Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraczki z papryką na zimę
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Aby zaoszczędzić czas i pieniądze ugotowałam buraczki w urządzeniu wielofunkcyjnym Instant Pot. Urządzenia pobiera dużo mniej energii elektrycznej w porównaniu z płytą grzewczą. Buraczki wkładamy do garnka wlewamy 2 szklanki wody, zamykamy pokrywę, ustawimy gotowanie pod ciśnieniem na 15 minut. Po tym czasie zostawiamy buraki jeszcze na 5-10 minut w wyłączonym garnku. Po tym czasie buraczki wyjmujemy, studzimy i ścieramy na tarce. ( moje buraki były średniej wielkości, małe można gotować 12 minut.) Nie mając takiego urządzenia buraczki gotujemy w tradycyjnym garnku do miękkości, studzimy, obieramy, i ścieramy na tarce. Do buraczków dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę oraz cebulę. Dodajemy sól i krótko mieszamy. Wodę, ocet i cukier zagotować i przestudzić. Przestudzoną zalewę wlewamy do buraczków, dodajemy olej i całość dokładnie mieszamy. Buraczki przekładamy do słoików zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry, aby podczas pasteryzacji nic nie wypłynęło i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy w garnku, wkładając na dno bawełnianą ściereczkę, wody wlewamy do 3/4 wysokości. Pasteryzujemy 10 minut. Po tym czasie studzimy i wynosimy do piwniczki lub spiżarni. Smacznego!