Do góry

Przetwory Przepis na:

Buraki wiórki do słoików

Buraki wiórki do słoików

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 157

Dodano:

Odsłon: 2001

Jako dziecko bez opamiętania zajadałam się zasmażanymi burakami. Dziś za nimi nie przepadam, ale te w occie, starte na wiórki mogłabym jeść łyżkami i wciąż czułabym niedosyt. To najpyszniejsze buraki ze słoika jakie robiłam. Bez zbędnych dodatków, długiej listy składników, proste w wykonaniu i takie smaczne :)

Składniki

  • Na ok. 6 słoików o poj. 300-350 ml:
  • Buraki 3 kg
  • Zalewa:
  • woda 1 litr
  • ocet 10% 3/4 szklanki
  • sól 1 1/2 łyżki
  • cukier 3/4 szklanki
  • Olej rzepakowy 125 ml
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Buraki wiórki do słoików

Przygotowanie

  1. Buraki obrać i ugotować w całości. Wystudzić i zetrzeć na grube wiórki ręcznie lub w robicie. Starte buraki nałożyć do czystych, wyparzonych słoików. Składniki zalewy zagotować. Buraki zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić. Buraki w słoikach pasteryzować przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu przechowywać w chłodnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń