Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Buraki z cukinią na zimę to ciekawa sałatka, która stanowi świetny dodatek do mięs, szczególnie kiedy za oknem panuje mróz i śnieg. Delikatne warzywa w połączeniu z wyrazistymi ziołami, przyprawami i octem to przepis na urozmaicenie obiadu, przekąsek, kolacji. Sałatkę możesz zawekować, ale także przygotować ją na bieżąco. Wystarczy 12 godzin w lodówce, by smaki połączyły się ze sobą.
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 49
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 277
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 374
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3343
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3711
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 49
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokk...
Odsłon: 277
Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na tradycyjna karnawałową przekąskę ! T...
Odsłon: 374
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3343
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 3711
Składniki
Buraki ugotuj w wodzie do miękkości, przez ok. 45-60 minut. Odcedź i ostudź, a następnie obierz i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o tych samych oczkach.
Szalotkę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i czosnek, nasiona czarnuszki, majeranek i szałwię. Smaż do zrumienienia czosnku.
Dodaj buraki. Wymieszaj i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj cukinię i kontynuuj obróbkę cieplną do odparowania płynu.
Zdejmij patelnię z ognia i dolej octu. Dopraw solą i pieprzem.
Buraki z cukinią na zimę przełóż do wysterylizowanych wcześniej słoików. Dobrze zakręć.
Pasteryzuj je w piekarniku nagrzanym do 115 st. Celsjusza przez ok. 30 minut. Wyjmij i odstaw na blat do całkowitego wystudzenia, do góry dnem.
Słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Spożyj najlepiej w ciągu 6 miesięcy od przygotowania.