Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1463
Dodano: 04.06.2014
Odsłon: 22580
> 6 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Podstawa całego sukcesu ogórków małosolnych jest dobra zalewa! Zapewnia chrupiące, pachnące, aromatyczne ogórki.
Dodatki (oprócz tych podstawowych: koper, chrzan, czosnek, gorczyca) mogą być wedle uznania. Koneserzy korzystają jeszcze z liści dębu, porzeczki, wiśni czy innych potpourri.
Mój przepis jest Klasyk Minimum.
Wodę przegotować, we wrzątku rozpuścić sól.
Wodzie pozwolić lekko ostygnąć, ale tak by nadal mocno gorącą zalewać ogórki.
Ogórki wyszorować starannie szczoteczką pod zimną wodą.
Na dnie kamionkowego naczynia położyć duży liść chrzanu.
Na to ułożyć 2/3 wiązki świeżego kopru - może być wraz z łodygami.
Jeśli używamy stary, suszony koper, wtedy bez łodyg.
Na zieleninie poukładać ogórki, najlepiej pionowo jeden obok drugiego i dość ścisło.
Dla szybszego przekiszenia można im lekko poucinać czubki.
Ja akurat tego nie stosuję, bo lubię jak ogórki powoli dochodzą do siebie, takie lekko przekiszone najlepiej mi smakują.
Pomiędzy ogórki powkładać korzeń chrzanu - przekrojony na pół - oraz ząbki czosnku - obrane, zmiażdżone nożem i przekrojone na pół.
Jeżeli czosnek jest młody, nie obierać, w świeżej skórce mnóstwo smaku!).
Zasypać gorczycą, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie
Na wierzch ułożyć pozostałą 1/3 wiązki kopru i liść chrzanu.
Zalać mocno gorącą zalewą!!! - tylko taka gwarantuje chrupkość przysmaku, dodatkowo przyspiesza kiszenie.
Naczynie kamionkowe przykryć talerzykiem i obciążyć kamieniem lub innym ciężkim narzędziem - u mnie słoik litrowy wypełniony wodą.
Odstawić na 2-5 dni w niezbyt nasłonecznione miejsce.
Jeśli kuchnia jest bardzo słoneczna, a naczynie do kiszenia przezroczyste, można całość przykryć ściereczką.
Czas kiszenia zależy od wielkości ogórków, temperatury panującej w pomieszczeniu oraz osobistych smaków i preferencji:
# upały + małe ogóreczki + preferowanie lekko ukiszonych = można wybierać z kamionki już następnego dnia
# duże ogórasy = ćwiczenie na cierpliwość, bo gotowe będą dopiero po minimum 3 dniach, a w międzyczasie jak pachną!!!
Nic tylko kisić!
Na skróty
Komentarze do przepisu (26)

Vegeta5181 21 lipca 2014Zgłoś do usunięcia
wyszły bardzo dobre, polecam! :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 13 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
pycha, są rewelacyjne!!! , a ten smak i zapach!!! ; nie bardzo wierzyłam, że jak się je zaleje gorącą wodą to będą twarde i chrupiące; ,przepis już rozesłałam wśród znajomych i gorąco polecam :))) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 12 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
ogórki już się kiszą, kolejka chętnych do degustacji :)) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 11 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
ogórki były tylko szklarniowe :(( , ale jutro rano w Tesco na pewno będą;)) (w aucie masakra, sahara to pikuś) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 11 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
oj!! pracowity dzień przede mną, ciasto na tartę w lodówce a tu jeszcze taaaakie ogórki!!!stoją na baczność jak żołnierze, aż ślinka leci, więc chybcikiem na strych po garnek i do sklepu po ogórki, a tu południe i tylko 37 stopni na termometrze!!! Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 10 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
Pycha! tylko chrupać!:) Odpowiedzi: 1 ▼4 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 05 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
nigdy nie kisilam ogórków, chyba czas najwyzszy zaczac:) Odpowiedzi: 1 ▼8 Kto głosował? | Odpowiedz

Jasienka1 05 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
Taki kamionkowy garnek jest wymarzony do kiszenia ogórków. Odpowiedzi: 1 ▼9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 04 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
pyyyycha, a jak pięknie wszystko pokazałaś, Asiu, gratuluję, super ! Odpowiedzi: 2 ▼11 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 04 czerwca 2014Zgłoś do usunięcia
zgadzam się z Gora....,też uwielbiam na drugi dzień i nie dodaję ziela ani liścia,a kiszę już 40 lat:)pozdrawiam:) Odpowiedzi: 1 ▼
9 Kto głosował? | Odpowiedz