Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do świątecznej pieczeni, pasztetu lub sera polecam chutney z suszonego berberysu. Intensywne w smaku, cierpkie, kwaskowe i słodkie zarazem, doprawione szafranem i cynamonem...
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7568
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2602
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7568
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2602
Składniki
Jagody berberysu dokładnie opłukać na sicie pod bieżącą wodą, dobrze odcedzić, przełożyć do miski.
Wodę zagotować, dodać nitki szafranu, zalać berberys i zostawić do napęcznienia na 8-10 godzin
Namoczone jagody (wraz z płynem) przełożyć do garnka, dodać ocet jabłkowy, cukier, cynamon, chili i szczyptę soli.
Gotować na średnim ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż lekko zgęstnieje. Gotowe chutney nałożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry dnem. Zostawić do ostygnięcia.