Do góry

Przetwory Przepis na:

Chutney z czarnej porzeczki

Chutney z czarnej porzeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 322 Ocena: 6168

Dodano:

Odsłon: 874

Dla wielbicieli chutney - wersja z porzeczek, do której wykorzystuje wlasny porzeczkowy ocet balsamiczny. Porzeczki moga byc jednokolorowe lub mieszane, doskonale tez smakuje z dodatkiem jagód, jezyn i malin.

Składniki

  • 700 g cebuli
  • imbir 3-4 cm
  • 1-2 małe papryczki chilli
  • olej do smażenia
  • 1 l soku z porzeczki
  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 1 jablko (opcjonalnie)
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 100 ml porzeczkowego octu balsamicznego *
  • 1/2 laski cynamonu
  • 3-4 goździki
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 50 g cukru
  • 350 g cukru żelującego
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Chutney z czarnej porzeczki

Przygotowanie

  1. Z podanej ilosci wychodzi 10 sloików 200 ml.

    Sok z porzeczek gotowac do zredukowania na ok. 200 ml.
    Obrac cebule i pokroic w piórka, imbir i papryczke chili drobno posiekac i smazyc w malej ilosci oliwy, nastepnie dodac porzeczki i ew. drobno pokrojone jablka, zredukowany sok z porzeczki, wszystkie przyprawy, sok pomaranczowy i cytrynowy oraz porzeczkowy ocet balsamiczny.

    * Przepis na wlasny porzeczkowy ocet balsamiczny:

    https://smaker.pl/przepis-ocet-balsamiczny-z-czarnej-porzeczki,165159,konhambos.html

    Na koniec dodac cukier i cukier zelujacy i gotowac tak dlugo, az owoce sie rozgotuja (ok. 20 minut)
    Przelac do wysterylizowanych sloików i postawic do góry dnem do wystygniecia.

  2. Chutney pasuje do serów, kanapek, do mies, potraw z grilla, do sosów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń