Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowane grzybki to jedna z najbardziej lubianych i popularnych przekąsek, nie tylko do kielicha. Co możemy zrobić jelly prawdziwych grzybów jeść nie możemy lub nie mamy do nich dostępu? Dzisiaj pokaże wam fantastyczny sposób na zrobienie „oszukanych” grzybów marynowanych z cukinii. Jeszcze jeden genialny sposób na wykorzystanie tego wspaniałego warzywa.
noz, deska do krojenia, garnek, lyzka, słoiki i nakrętki
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 131
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 983
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11996
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 131
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 983
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1175
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 11996
Składniki
Cukinię umyć, odciąć z niej końcówki i obrać. Obrane cukinie przekroić na pół wzdłuż i z każdej połowy usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowaną cukinię pokroić w kostkę lub paseczki, wielkość według uznania. Pokrojoną cukinię przełożyć do miski i dodać do niej posiekany drobno czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę.
W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki na zalewę. Zalewę połączyć z warzywami i bardzo dobrze wymieszać. Miskę przykryć i odstawić na bok na trzy godziny. Po tym czasie, cukinie przelozyc do garnka i gotować jakieś 5 – 10 minut co jakiś czas mieszając .
Jeszcze gorącą cukinię przełożyć do umytych i wyparzonych słoików, u mnie z podanych proporcji wyszły 2 słoiki o pojemności 500 ml. Cukinię upchnąć w słoikach i na koniec zalać zalewą z dna garnka. Dobrze zakręcić czystymi i wyparzonymi zakrętkami. Przed zakręceniem słoików dobrze jest wytrzeć ich brzegi ręcznikiem kuchennym, upewniając się, ze są one suche i czyste.
Słoiki pasteryzować 20 minut od czasu zagotowania się wody. Słoiki wstawiamy do wody o takiej samej temperaturze jak one same. Smacznego!