Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia małosolna to ciekawa alternatywa dla miłośników ogórków małosolnych. Tak przyrządzone warzywo jest pyszne, delikatne i rozpływa się w ustach. Delikatnie słony smak podkreśla każde danie. To przetwory, które z pewnością trzeba przygotować w sezonie, kiedy cukinia jest najtańsza – dzięki temu otrzymasz wyjątkową przekąskę, chrupiącą i aromatyczną, idealną do obiadu, śniadania czy kolacji. Cukinię możesz bez obaw podać osobom na dietach wegańskich, bezglutenowych czy niskokalorycznych. Czas przygotowania to niecałe pół godziny i poradzą sobie z nią nawet osoby bez doświadczenia w kuchni.
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2500
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1907
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2500
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1907
Składniki
Słoiki dokładnie umyj i wypasteryzuj.
Czosnek obierz i lekko zgnieć, a korzeń chrzanu pokrój na cienkie plastry. Do każdego słoika rozłóż równomiernie czosnek, korzenie i liście chrzanu, a także ziarna gorczycy.
Cukinie dokładnie umyj i odetnij końcówki. Pokrój warzywo w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Przełóż je ciasno do słoików. Na wierzchu rozsyp równomiernie siekany koperek.
W garnku wymieszaj gorącą wodę z solą, aż do jej rozpuszczenia. Zalewą zalej cukinię w słoikach, pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca od góry.
Słoiki zakręć i odstaw w temperaturze pokojowej na 2-3 dni.
Cukinię małosolną podawaj jako samodzielny dodatek do obiadu lub składnik sałatek. Po ukiszeniu, przechowuj ją w lodówce.