Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia to warzywo, które rośnie szybko i obficie w niemal każdym przydomowym ogródku. Jednak w pewnym momencie jest jej na tyle dużo, że nawet obdarowani sąsiedzi i przyjaciele mają dość. Co zatem zrobić z nadmiarem zbiorów? Warto pokusić się o przygotowanie cukinii marynowanej, która ma przyjemny, słodko-kwaśny smak i zaskakuje chrupkością. Aby uzyskać ciekawszy wygląd, możesz użyć cukinii w różnych kolorach.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 500
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 836
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 500
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 836
Składniki
Cukinie dokładnie umyj, odetnij końcówki i pokrój w plasterki. Użyj młodych, jędrnych warzyw, które mają błyszczącą skórkę i nie zawierają dużych nasion. Dla podkręcenia smaku możesz dodać kilka ząbków czosnku lub pokrojoną w piórka cebulę. Włóż cukinię do miski (samą lub z dodatkami), zasyp solą, dobrze wymieszaj i pozostaw na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
Posolone cukinie lekko odciśnij i napełnij nimi słoiki. Naprzemiennie włóż kilka baldaszków kopru, natkę pietruszki i inne, ulubione dodatki.
Wszystkie składniki zalewy umieść w garnku i dodaj sok, który powstał podczas marynowania cukinii w soli. Zalewę zagotuj, mieszając od czasu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia. Gorącą marynatą zalewaj cukinię tak, aby zalewa zakryła warzywa. Wytrzyj krawędzie słoików i mocno zakręć pokrywki. Odstaw słoiki do wystudzenia. Taką cukinię przechowuj w lodówce do kilku tygodniu.
Jeśli chcesz przedłużyć trwałość marynowanej cukinii, włóż słoiki do garnka wyłożonego ściereczką, zalej wodą do 2/3 wysokości słoików i pasteryzuj ok. 5-7 minut od momentu zagotowania wody. Następnie wyjmij słoiki z wrzątku, ostrożnie odwróć je do góry dnem, ułóż na ręczniku kuchennym i przykryj drugim ręcznikiem lub kocem. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia, po czym przenieś do piwnicy lub spiżarni. Po otwarciu przechowuj cukinię w lodówce.