Do góry

Przetwory Przepis na:

Cukinia pikantna do słoików

Cukinia pikantna do słoików

Autor:

Przepisów i artykułów: 349 Ocena: 4177

Dodano:

Odsłon: 1169

Rok temu moja przyjaciółka na swoim facebookowym profilu zamieściła pewien przepis – u mnie nazywa się to cukinia pikantna. Marylka używa określenia “meksykana, czyli cukinia po meksykańsku”. To kolejny przepis na sos do słoika na zimę, który warto wypróbować! Ubiegłej jesieni, gdy M. podała nam recepturę, było już dla mnie za późno – wcześniej zdążyłam przerobić nasze cukinie do ostatniej sztuki. Ale zapisałam wszystko skrzętnie i teraz właśnie postanowiłam ją przygotować. Oczywiście, że z Meksykiem ten przepis nie ma wiele wspólnego, poza ostrą papryką i pewną dozą pikanterii. Ale zapowiada się obiecująco, więc robię. Zresztą – do propozycji Maryli mam wielkie zaufanie. To nie może być niedobre!

Składniki

  • 0,5 kilograma cebuli – waga po obraniu
  • 0,5 szklanki oleju lub oliwy (użyłam oliwy)
  • 1 kg cukinii, zamiennie można użyć kabaczka lub patisona albo mieszanki tych warzyw (użyłam młodych warzyw, których nie trzeba o
  • 1 kg słodkiej papryki (kolor obojętny, u mnie czerwona i trochę zielonej, waga po obraniu)
  • keczup lub gęsta passata pomidorowa – około 1,5 litra (użyłam domowego keczupu)
  • około 2 łyżeczek sosu tabasco, może być domowa sriracha, opisana na blogu (użyłam 4 pełniutkie łyżeczki, jak ma być ostre, niech
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire, opcjonalnie w zamian może być sos sojowy
  • sól, pieprz, cukier, dodatkowa ostra papryka lub chili – do smaku (dodałam pół szklanki cukru i okazało się, że za dużo, więc mu
  • opcjonalnie – ulubione zioła, najlepiej świeże – rozmaryn, oregano, bazylia albo coś innego, co lubisz (u mnie świeży rozmaryn,
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cukinia pikantna do słoików

Przygotowanie

  1. Cukinie, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Jeśli cukinie (kabaczki, patisony) są młode, to nie musisz obierać ich ze skórki i pozbawiać pestek. Z papryki należy usunąć gniazda nasienne i ogonki. Cebule obierz z łusek, chyba że teraz, latem, kupisz już obraną cebulę. Taką wystarczy umyć i oczyścić. I oczywiście pokroić w kostkę.

  2. Na rozgrzanym tłuszczu lekko podsmaż cebulę. Nie ma być zrumieniona, tylko podsmażona na biało, miękka.
    Dodaj kostki cukinii i papryki, podsmażaj przez około 15 minut. Mieszaj od czasu do czasu!

  3. Dodaj keczup (lub passatę) w takiej ilości, by lekko przykrył warzywa. Użyłam 1,5 litra. Całość należy przykryć i dusić przez około pół godziny na małym ogniu. W międzyczasie dodaj wymienione przyprawy według uznania – trzeba próbować, regulując zwłaszcza poziom ostrości. Tu nie ma jednej dobrej receptury, bo każdy lubi inaczej. Próg tolerancji ostrych, palących przypraw bywa bardzo różny. I nie zapomnij o zamieszaniu od czasu do czasu!

  4. Jeśli gorący sos przełożysz do wyprażonych słoików – nie trzeba już tego pasteryzować, jak sugeruje Autorka. Warto na dłuższą chwilę postawić słoiki dnem do góry, a potem studzić powoli, np. pod kocem czy grubym ręcznikiem. Ja jednak pasteryzowałam – na wszelki wypadek.

  5. Cukinia pikantna – jak jej używać?
    Marylka pisze, że ten sos cudownie pasuje do wszystkiego – mięsa, jajek, ryby, wędliny czy po prostu z chlebem. Ja zamierzam podawać go z ryżem lub makaronem, może z kuskusem. Albo z kluskami lub podsmażoną polentą. Szakszuka też byłaby pyszna, prawda? Zapewne wymyślę jeszcze kilka zastosowań

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń