Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rok temu moja przyjaciółka na swoim facebookowym profilu zamieściła pewien przepis – u mnie nazywa się to cukinia pikantna. Marylka używa określenia “meksykana, czyli cukinia po meksykańsku”. To kolejny przepis na sos do słoika na zimę, który warto wypróbować! Ubiegłej jesieni, gdy M. podała nam recepturę, było już dla mnie za późno – wcześniej zdążyłam przerobić nasze cukinie do ostatniej sztuki. Ale zapisałam wszystko skrzętnie i teraz właśnie postanowiłam ją przygotować. Oczywiście, że z Meksykiem ten przepis nie ma wiele wspólnego, poza ostrą papryką i pewną dozą pikanterii. Ale zapowiada się obiecująco, więc robię. Zresztą – do propozycji Maryli mam wielkie zaufanie. To nie może być niedobre!
Cukinie, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Jeśli cukinie (kabaczki, patisony) są młode, to nie musisz obierać ich ze skórki i pozbawiać pestek. Z papryki należy usunąć gniazda nasienne i ogonki. Cebule obierz z łusek, chyba że teraz, latem, kupisz już obraną cebulę. Taką wystarczy umyć i oczyścić. I oczywiście pokroić w kostkę.
Na rozgrzanym tłuszczu lekko podsmaż cebulę. Nie ma być zrumieniona, tylko podsmażona na biało, miękka.
Dodaj kostki cukinii i papryki, podsmażaj przez około 15 minut. Mieszaj od czasu do czasu!
Dodaj keczup (lub passatę) w takiej ilości, by lekko przykrył warzywa. Użyłam 1,5 litra. Całość należy przykryć i dusić przez około pół godziny na małym ogniu. W międzyczasie dodaj wymienione przyprawy według uznania – trzeba próbować, regulując zwłaszcza poziom ostrości. Tu nie ma jednej dobrej receptury, bo każdy lubi inaczej. Próg tolerancji ostrych, palących przypraw bywa bardzo różny. I nie zapomnij o zamieszaniu od czasu do czasu!
Jeśli gorący sos przełożysz do wyprażonych słoików – nie trzeba już tego pasteryzować, jak sugeruje Autorka. Warto na dłuższą chwilę postawić słoiki dnem do góry, a potem studzić powoli, np. pod kocem czy grubym ręcznikiem. Ja jednak pasteryzowałam – na wszelki wypadek.
Cukinia pikantna – jak jej używać?
Marylka pisze, że ten sos cudownie pasuje do wszystkiego – mięsa, jajek, ryby, wędliny czy po prostu z chlebem. Ja zamierzam podawać go z ryżem lub makaronem, może z kuskusem. Albo z kluskami lub podsmażoną polentą. Szakszuka też byłaby pyszna, prawda? Zapewne wymyślę jeszcze kilka zastosowań
Chutney jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. W Polsce odpowiedniki...
Odsłon: 14029
Pyszna sałatka na zimę zapraszam po przepis
Odsłon: 583
Przepyszne śmietankowe lody ( bez jajek ) o smaku szarlotki z jabłkami i karm...
Odsłon: 19
Chrupiące plastry ogórków w sosie keczupowym pasują do domowych hamburgerów,...
Odsłon: 32
Przepyszne śmietankowe lody ( bez jajek ) o smaku szarlotki z jabłkami i karm...
Odsłon: 19
Chrupiące plastry ogórków w sosie keczupowym pasują do domowych hamburgerów,...
Odsłon: 32
Składniki
Cukinie, paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Jeśli cukinie (kabaczki, patisony) są młode, to nie musisz obierać ich ze skórki i pozbawiać pestek. Z papryki należy usunąć gniazda nasienne i ogonki. Cebule obierz z łusek, chyba że teraz, latem, kupisz już obraną cebulę. Taką wystarczy umyć i oczyścić. I oczywiście pokroić w kostkę.
Na rozgrzanym tłuszczu lekko podsmaż cebulę. Nie ma być zrumieniona, tylko podsmażona na biało, miękka. Dodaj kostki cukinii i papryki, podsmażaj przez około 15 minut. Mieszaj od czasu do czasu!
Dodaj keczup (lub passatę) w takiej ilości, by lekko przykrył warzywa. Użyłam 1,5 litra. Całość należy przykryć i dusić przez około pół godziny na małym ogniu. W międzyczasie dodaj wymienione przyprawy według uznania – trzeba próbować, regulując zwłaszcza poziom ostrości. Tu nie ma jednej dobrej receptury, bo każdy lubi inaczej. Próg tolerancji ostrych, palących przypraw bywa bardzo różny. I nie zapomnij o zamieszaniu od czasu do czasu!
Jeśli gorący sos przełożysz do wyprażonych słoików – nie trzeba już tego pasteryzować, jak sugeruje Autorka. Warto na dłuższą chwilę postawić słoiki dnem do góry, a potem studzić powoli, np. pod kocem czy grubym ręcznikiem. Ja jednak pasteryzowałam – na wszelki wypadek.
Cukinia pikantna – jak jej używać? Marylka pisze, że ten sos cudownie pasuje do wszystkiego – mięsa, jajek, ryby, wędliny czy po prostu z chlebem. Ja zamierzam podawać go z ryżem lub makaronem, może z kuskusem. Albo z kluskami lub podsmażoną polentą. Szakszuka też byłaby pyszna, prawda? Zapewne wymyślę jeszcze kilka zastosowań
Przepisy Przetwory
Przetwory
Sałatka ogórkowa z keczupem
Przetwory
Dżem wiśniowy z kawałkami owoców z nutką imbirową
Przetwory
Sałatka z ogórków ,cukinii i papryki do słoików
Przetwory
Tarty seler do słoików na zimę
Sałatka ogórkowa z keczupem
Chrupiące plastry ogórków w sosie keczupowym pasują do domowych hamburgerów,...
Odsłon: 32
Dżem wiśniowy z kawałkami owoców z nutką imbirową
Domowy dżem wiśniowy dzięki dodatkowi świeżego imbiru nabiera dodatkowej świe...
Odsłon: 14