Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia po indyjsku to ciekawe w smaku przetwory, które pozwolą zamknąć w słoikach smak lata. Nuta orientalnych przypraw sprawia, że zostaną w pamięci na bardzo długo. Z pewnością jest to potrawa idealna dla miłośników nieco pikantniejszych smaków. Jeśli jednak chcesz spróbować tej cukinii, a nie jesteś fanem lub fanką jalapeno, możesz bez obaw nie dodawać ostrej papryczki. Przetwory świetnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek, hamburgerów, ale także jako samodzielna przekąska czy surówka do mięs grillowanych.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 29
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21668
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 81
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 29
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21668
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 81
Składniki
Cukinie umyj i pokrój w kawałki o wielkości ok. 2-3 cm bez obierania. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Papryki oczyść z nasion. Czerwoną paprykę pokrój w kostkę, a jalapeno bardzo drobno posiekaj. Umieść warzywa w dużej misce i zasyp je solą. Wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc.
Po tym czasie odcedź wodę na sitku i przenieś wszystko do garnka. Dodaj pozostałe przyprawy oraz ocet i cukier. Doprowadź do wrzenia i gotuj mieszankę przez ok. 10 minut.
Cukinię po indyjsku przenieś do wysterylizowanych słoików, pozostawiając ok. 1,5 cm wolnego miejsca z góry. Nożem usuń ewentualne pęcherzyki powietrza.
Słoiki dobrze zakręć i włóż do dużego garnka wyścielonego czystą ściereczką. Zalej je wodą do ok. połowy wysokości. Gotuj je przez 15 minut. Wyjmij i odstaw na blat do góry dnem. Przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.