Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nawet przy zaledwie kilku rosnących w ogrodzie cukiniach, nadmiar tych warzyw może cię szybko przytłoczyć. Co zrobić, by nie zmarnować letnich dobrodziejstw, ale też nie musieć jeść potraw z cukinii codziennie? Polecamy przepis na cukinię w zaledwie słodko kwaśnej. To warzywo z łatwością wchłania moc marynaty oraz przejmuje smak wszystkich aromatycznych dodatków. Weź tę informację pod uwagę dobierając przyprawy do zalewy. Marynowana cukinia jest świetna jako samodzielna przekąska, dodatek do dań grillowych i pieczonych mięs.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7019
Polecam.
Odsłon: 146
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5372
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2593
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7019
Polecam.
Odsłon: 146
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5372
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2593
Składniki
Do wykonania tego przepisu użyj młodej cukinii, która nie zawiera dużych nasion i nie ma konieczności obierania jej ze skórki. Cukinie dokładnie umyj, odkrój końcówki i pokrój warzywa w plasterki.
Przygotuj marynatę. W dużym garnku umieść wodę, ocet, cukier, sól i wszystkie przyprawy, po czym zagotuj zalewę. Dodaj plasterki cukinii do gotującej marynaty i gotuj na średnim ogniu około 6 minut.
Następnie wyjmij cukinię łyżką cedzakową i przełóż ją do wyparzonych słoików zostawiając około 2 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi szkła.
Przelej gorącą zalewę do słoików, by sięgała ponad poziom warzyw. Wytrzyj krawędzie słoików i od razu mocno zakręcaj zakrętkami.
Słoiki cukinii odwróć do góry dnem i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Po kilku dniach warzywa nasycą się smakiem marynaty i są gotowe do jedzenia.