Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nawet przy zaledwie kilku rosnących w ogrodzie cukiniach, nadmiar tych warzyw może cię szybko przytłoczyć. Co zrobić, by nie zmarnować letnich dobrodziejstw, ale też nie musieć jeść potraw z cukinii codziennie? Polecamy przepis na cukinię w zaledwie słodko kwaśnej. To warzywo z łatwością wchłania moc marynaty oraz przejmuje smak wszystkich aromatycznych dodatków. Weź tę informację pod uwagę dobierając przyprawy do zalewy. Marynowana cukinia jest świetna jako samodzielna przekąska, dodatek do dań grillowych i pieczonych mięs.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5591
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1083
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12156
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5154
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1508
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5591
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1083
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12156
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5154
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1508
Składniki
Do wykonania tego przepisu użyj młodej cukinii, która nie zawiera dużych nasion i nie ma konieczności obierania jej ze skórki. Cukinie dokładnie umyj, odkrój końcówki i pokrój warzywa w plasterki.
Przygotuj marynatę. W dużym garnku umieść wodę, ocet, cukier, sól i wszystkie przyprawy, po czym zagotuj zalewę. Dodaj plasterki cukinii do gotującej marynaty i gotuj na średnim ogniu około 6 minut.
Następnie wyjmij cukinię łyżką cedzakową i przełóż ją do wyparzonych słoików zostawiając około 2 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi szkła.
Przelej gorącą zalewę do słoików, by sięgała ponad poziom warzyw. Wytrzyj krawędzie słoików i od razu mocno zakręcaj zakrętkami.
Słoiki cukinii odwróć do góry dnem i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Po kilku dniach warzywa nasycą się smakiem marynaty i są gotowe do jedzenia.