Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia z papryką to przepis nie tylko na zamknięcie w słoikach smaków lata. Dzięki temu połączeniu wszystkie składniki będą niezwykle delikatne, a jednocześnie zachwycą wyjątkowym i wyrazistym smakiem. Nie potrzeba dużo – wystarczy trochę natki pietruszki i czarnego pieprzu. W zimowe miesiące takie słoiki będą prawdziwym złotem przy robieniu sałatek czy kanapek na śniadanie.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 229
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 745
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 927
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 229
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 745
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 927
Składniki
Warzywa umyj. Cukinie obierz ze skórki i przekrój wzdłuż. Wydrąż je, a pozostałą część warzywa pokrój w łódeczki o długości ok. 3-4 cm.
Papryki oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w ósemki.
Słoiki wysterylizuj w piekarniku rozgrzanym do 110 st. Celsjusza przez 15 minut.
Do dużego garnka przenieś wszystkie składniki na zalewę. Zagotuj płyn i włóż do niego papryki. Całość trzymaj na ogniu przez kolejne 5 minut. Po tym czasie warzywa wyjmij i odłóż na papierowe ręczniki.
W słoikach umieść po kilka listków natki pietruszki. Upakuj dość mocno cukinię i podgotowaną wcześniej paprykę.
Do słoików wlej gorącą zalewę. Zakręć je szczelnie i pasteryzuj w piekarniku rozgrzanym do 110 st. Celsjusza przez ok. 15-20 minut.
Gotową cukinię z papryką wyjmij i postaw na blacie dnem do góry. Całkowicie ostudź.
Przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.