Do góry

Przetwory Przepis na:

Ćwikła z buraczków na zimę

Ćwikła z buraczków na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 1054 Ocena: 7281

Dodano:

Odsłon: 4139

Hej hej to znowu ja wiecie co chyba buraki dziś w nocy będą mi się śniły może to nie dużo ale na mój stan zdrowia to jednak za dużo, w sumie przerobiłam 12 kg. Podam wam przepis na ćwikłę do słoików przepis dała mi mama

Składniki

  • 4 kg dowolnych buraczków,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1,5 łyżki soli drobnej,
  • 3/4 szklanki octu 10 % (szklanka 210 ml),
  • 2 słoiczki (180 g) chrzanu tartego
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ćwikła z buraczków na zimę

Przygotowanie

  1. Buraczki umyć i ugotować do miękkości, z ugotowanych odlać wodę i pozostawić je do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu w buraczkach odciąć końce a następnie za pomocą rąk oczyścić ze skórki ( gdy buraczki są dobrze ugotowane skórka schodzi praktycznie po dotknięciu palcami ). Obrane - oczyszczone buraczki zetrzeć na tarce do ziemniaków

  2. Gdy mamy starte już wszystkie buraczki wtedy wsypać sól, cukier i wlać ocet całość dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników ze sobą, jak już wszystko wymieszane wtedy przełożyć chrzan ze słoiczków do buraków i również wymieszać do połączenia się składników. Gotowe buraczki z chrzanem przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i wstawić do garnka z wodą. Jak już się zagotuje woda ze słoikami zmniejszyć ogień i pasteryzować 15 minut. Po ugotowaniu pozostawić w garnku do całkowitego ostygnięcia

  3. Ostygnięte słoiki z wklęśniętą pokrywką do środka ( to znak że dobrze są za pasteryzowane ) przenieść do piwnicy lub pozostawić w ciemnym chłodnym miejscu, nie wiem jak długo wytrzymują mama mówiła że nie psują się po pasteryzacji. taka swojska ćwikła to świetny dodatek do mięs i nie tylko. Mąż jadł na kolację do kiełbasy na gorąco i stwierdził że wyszła mega. Z podanych składników wyszło mi 12 słoików różnej wielkości

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wmk 26 września Małymi krokami zbliża się jesień gdzie zaczyna się okres wykonywania różnego rodzaju przetworów.
Interesujący przepis, który napewno będzie wypróbowany.
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń