Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hej hej to znowu ja wiecie co chyba buraki dziś w nocy będą mi się śniły może to nie dużo ale na mój stan zdrowia to jednak za dużo, w sumie przerobiłam 12 kg. Podam wam przepis na ćwikłę do słoików przepis dała mi mama
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 303
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 710
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 725
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 303
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 710
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 725
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Składniki
Buraczki umyć i ugotować do miękkości, z ugotowanych odlać wodę i pozostawić je do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu w buraczkach odciąć końce a następnie za pomocą rąk oczyścić ze skórki ( gdy buraczki są dobrze ugotowane skórka schodzi praktycznie po dotknięciu palcami ). Obrane - oczyszczone buraczki zetrzeć na tarce do ziemniaków
Gdy mamy starte już wszystkie buraczki wtedy wsypać sól, cukier i wlać ocet całość dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników ze sobą, jak już wszystko wymieszane wtedy przełożyć chrzan ze słoiczków do buraków i również wymieszać do połączenia się składników. Gotowe buraczki z chrzanem przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i wstawić do garnka z wodą. Jak już się zagotuje woda ze słoikami zmniejszyć ogień i pasteryzować 15 minut. Po ugotowaniu pozostawić w garnku do całkowitego ostygnięcia
Ostygnięte słoiki z wklęśniętą pokrywką do środka ( to znak że dobrze są za pasteryzowane ) przenieść do piwnicy lub pozostawić w ciemnym chłodnym miejscu, nie wiem jak długo wytrzymują mama mówiła że nie psują się po pasteryzacji. taka swojska ćwikła to świetny dodatek do mięs i nie tylko. Mąż jadł na kolację do kiełbasy na gorąco i stwierdził że wyszła mega. Z podanych składników wyszło mi 12 słoików różnej wielkości