Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, dzisiaj pokażę jak przygotować ćwikłę z chrzanem do słoików na zimę i nie tylko. Ćwikła jest bardzo smaczna, idealnie nadaje się jako dodatek do ziemniaczków, jajek lub mięsa.
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1066
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 7
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 136
Proste w wykonaniu, ale jakie smaczne. Mazurek to jedno z najpopularniejszych...
Odsłon: 2717
Smaczne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych warzyw. Często przygotowu...
Odsłon: 364
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1066
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 7
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 136
Proste w wykonaniu, ale jakie smaczne. Mazurek to jedno z najpopularniejszych...
Odsłon: 2717
Smaczne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych warzyw. Często przygotowu...
Odsłon: 364
Składniki
Buraki przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję pod przykryciem około 35 minut, do miękkości. Ugotowane odcedzam, przelewam zimną wodą i obieram. Następnie ścieram na tarce o średnich oczkach. Korzeń chrzanu obieram i ścieram na tarce o jak najmniejszych oczkach.
Następnie do startych buraków dodaję 6 kopiastych łyżek chrzanu, dodaję sól, cukier, sok z cytryny, mieszam i odstawiam na około 30 minut, żeby ćwikła przeszła smakiem. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to dodaję chrzan, cukier i sok z cytryny. Jeżeli dodajemy chrzan ze słoika, to należy pamiętać, że w chrzanie ze sklepu jest od razu dodany ocet oraz cukier, więc proponuję najpierw dodać chrzan, sprawdzić smak i dopiero wtedy dodawać cukier i sok z cytryny.
Tak przygotowaną ćwikłę nakładam do wcześniej wyparzonych słoików i delikatnie ugniatam. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.
Słoiki z ćwikłą pasteryzuję, garnek wykładam ściereczką ustawiam słoiki i zalewam wodą do około ¾ wysokości słoika. Garnek stawiam na kuchence i od momentu gdy woda zacznie się delikatnie gotować, pasteryzuję około 20 minut. Następnie słoiki ustawiam do góry dnem na ręczniku, nakrywam ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia. Ćwikła jest gotowa, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa