Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ćwikła z chrzanem to tradycyjny dodatek do ryb, mięs i wędlin, a także nieodłączny element Wielkanocy i Bożego Narodzenia. Świetnie smakuje także na klasycznej kanapce. Można przygotować jej więcej, aby zapasteryzować, a następnie zostawić na okres jesienno-zimowy. Co dodać do ćwikły z chrzanem? Podstawowym składnikiem ćwikły z chrzanem są oczywiście buraki. Należy do niej dodać także tarty chrzan. Najlepszy będzie ten świeży, własnoręcznie starty, w takiej formie dostarcza najwięcej cennych składników odżywczych. Warto także dodać odrobinę soku z cytryny, aby sałatka miała intensywny kolor. Dodaj także odrobinę cukru i soli dla lepszego smaku. Dlaczego warto jeść ćwikłę z chrzanem? Podstawowym składnikiem ćwikły z chrzanem są oczywiście buraki. Warzywa zawierają witaminy z grupy B, witaminę A i C, a także minerały: potas, wapń, żelazo, magnez i cynk. Świetnie wpływają na trawienie, pozytywnie oddziałują na układ krążenia. Polecane są także kobietom w ciąży.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 355
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 378
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 355
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 49
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 378
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Na samym początku trzeba przygotować buraki. W tym celu opłucz je pod bieżącą wodą, a jeśli widzisz zabrudzenia i piasek, wyszczotkuj. Zrób to w taki sposób, aby nie uszkodzić skórki.
Umieść buraki w garnku i wypełnij wodą w taki sposób, aby całe warzywa były przykryte. Gotuj w mundurkach około 30-40 minut aż do miękkości. Czas gotowania zależy głównie od tego, jak duże są buraki.
Korzeń chrzanu obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ugotowane buraki po wystudzeniu obierz ze skórki i również zetrzyj drobno.
Połącz chrzan z burakami i dodaj sok z cytryny, szczyptę soli oraz cukier (ilość dostosuj do buraków, jeśli nie są słodkie, możesz dosypać jeszcze kilka łyżeczek). Odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Jeśli obawiasz się ostrego aromatu podczas tarcia, możesz zamienić świeży chrzan na gotowy ze słoiczka. Wtedy użyj około 7-8 łyżek.