Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ćwikła z chrzanem to tradycyjny dodatek do ryb, mięs i wędlin, a także nieodłączny element Wielkanocy i Bożego Narodzenia. Świetnie smakuje także na klasycznej kanapce. Można przygotować jej więcej, aby zapasteryzować, a następnie zostawić na okres jesienno-zimowy.
Na samym początku trzeba przygotować buraki. W tym celu opłucz je pod bieżącą wodą, a jeśli widzisz zabrudzenia i piasek, wyszczotkuj. Zrób to w taki sposób, aby nie uszkodzić skórki.
Umieść buraki w garnku i wypełnij wodą w taki sposób, aby całe warzywa były przykryte. Gotuj w mundurkach około 30-40 minut aż do miękkości. Czas gotowania zależy głównie od tego, jak duże są buraki.
Korzeń chrzanu obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ugotowane buraki po wystudzeniu obierz ze skórki i również zetrzyj drobno.
Połącz chrzan z burakami i dodaj sok z cytryny, szczyptę soli oraz cukier (ilość dostosuj do buraków, jeśli nie są słodkie, możesz dosypać jeszcze kilka łyżeczek). Odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Jeśli obawiasz się ostrego aromatu podczas tarcia, możesz zamienić świeży chrzan na gotowy ze słoiczka. Wtedy użyj około 7-8 łyżek.
Jak przygotować idealne naleśniki? Wbrew pozorom, nie jest to wcale łatwe. Ni...
Odsłon: 50991
Szybki i łatwy przepis na torcik czekoladowo wiśniowy na ciemnym biszkopcie z...
Odsłon: 206
Dzisiaj zapraszam na uniwersalną propozycję obiadowo-kolacyjną, czyli szarpan...
Odsłon: 31
lekkie, jak ja to określam "piankowe" ciasto, proste do przygotowania :)
Odsłon: 2220
Szybki i łatwy przepis na torcik czekoladowo wiśniowy na ciemnym biszkopcie z...
Odsłon: 206
Dzisiaj zapraszam na uniwersalną propozycję obiadowo-kolacyjną, czyli szarpan...
Odsłon: 31
lekkie, jak ja to określam "piankowe" ciasto, proste do przygotowania :)
Odsłon: 2220
Składniki
Na samym początku trzeba przygotować buraki. W tym celu opłucz je pod bieżącą wodą, a jeśli widzisz zabrudzenia i piasek, wyszczotkuj. Zrób to w taki sposób, aby nie uszkodzić skórki.
Umieść buraki w garnku i wypełnij wodą w taki sposób, aby całe warzywa były przykryte. Gotuj w mundurkach około 30-40 minut aż do miękkości. Czas gotowania zależy głównie od tego, jak duże są buraki.
Korzeń chrzanu obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ugotowane buraki po wystudzeniu obierz ze skórki i również zetrzyj drobno.
Połącz chrzan z burakami i dodaj sok z cytryny, szczyptę soli oraz cukier (ilość dostosuj do buraków, jeśli nie są słodkie, możesz dosypać jeszcze kilka łyżeczek). Odstaw do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Jeśli obawiasz się ostrego aromatu podczas tarcia, możesz zamienić świeży chrzan na gotowy ze słoiczka. Wtedy użyj około 7-8 łyżek.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Przetwory
Rabarbarowy curd
Przetwory
Lubczyk, czyli prawdziwe maggi:-)
Przetwory
Mielonka z boczku i szynki.
Wędzone domowe wędliny. Tradycja i smaki przypominające dzieciństwo. Powinny być na każdym stole.
Wędzenie jest jednym z najstarszych sposobów utrwalania produktów spożywczyc...
Odsłon: 106
Rabarbarowy curd
Popularny lemon curd to tradycyjny angielski przysmak, którego nikomu nie trz...
Odsłon: 334