Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarna porzeczka ucierana z cukrem stanowi świetny rezerwuar naturalnej witaminy C i antocyjanów. A także świeżego smaku. Wspaniały i niezwykle przydatny zimą! Inaczej niż w przypadku konfitury, dżemu czy soku, gdzie porzeczki są przetwarzane termicznie – tutaj masz porzeczkę SUROWĄ. Jak przez mgłę pamiętam, że takie coś robiła moja mama. Ale to było bardzo dawno temu. Ona o tym zupełnie nie pamięta, więc nie mogę dopytać o szczegóły. Postanowiłam zatem “przeczytać cały Internet” i dowiedzieć się czegoś o tym zdrowym smakołyku. Poszukałam, poczytałam, a na koniec zrobiłam zupełnie po swojemu. Trochę opierając się na wiadomościach z sieci, a trochę – na własnej intuicji i pamięci.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 11
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 24
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2057
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 29
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 11
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 24
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 2057
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 29
Składniki
Składniki umieść w dowolnym urządzeniu służącym do rozdrabniania. U mnie – dla przykładu – jest to Speedcook. Miksuj wszystko do momentu uzyskania pożądanej, lecz w miarę gładkiej konsystencji. Pamiętaj, by nie ucierać zbyt długo, by nie przegrzać surowej galaretki.
Taki surowy specjał trzeba odpowiednio zabezpieczyć przed zepsuciem. Do tego potrzebne są wyparzone niezbyt duże słoiczki i nakrętki oraz spirytus. Raczej nie możesz zastąpić go wódką. Może być ewentualnie inny mocny trunek – ale zawartość alkoholu musi mieć taką, by zapłonął, gdy go podpalisz. To informacja ważna głównie dla mieszkańców “obcych krajów”, gdzie nie da się kupić mocnego spirytusu – eksperymentujcie! Gotową utartą z cukrem porzeczkę wkładaj do wyparzonych wrzątkiem (lub wyprażonych w piekarniku) słoików. Na powierzchnię wylej 1-2 łyżki spirytusu i podpal go. Niech spirytus płonie przez chwilę,
a następnie zakręcaj słoiki wyparzonymi nakrętkami. Płomień wypali resztę tlenu pod pokrywką.
No więc – nic takiego się nie stało! Wprawdzie nakrętki – pierwotnie wklęsłe – od dawna takie nie są, ale surowa czarna porzeczka ucierana z cukrem przechowała się bardzo dobrze. Bez pleśni, bez oznak fermentacji – a to wszystko w temperaturze pokojowej. Myślę, że za ten doskonały stan jest odpowiedzialny całkowity brak tlenu w słoiku – ogień to sprawił. Płomień podpalonego spirytusu spowodował bowiem wypalenie tlenu obecnego pod nakrętką. A w warunkach beztlenowych bardzo dobrze przechowała się surowa czarna porzeczka. Sprawdziłam to dla nas wszystkich! I tylko warto wiedzieć, że wierzchnia warstwa galaretki smakuje trochę alkoholowo – to normalne, więc pierwsza łyżka tylko dla dorosłych
Jak można używać surową czarną porzeczkę? Najprościej – jako marmoladkę do smarowania pieczywa, co jest idealne na śniadanie. Można też dodać ją do muesli, ciasta, deseru. A nawet można spróbować na bazie tego przetworu przygotować lody/sorbet albo kwas do picia.