Do góry

Przetwory Przepis na:

Czarna porzeczka ucierana z cukrem – surowa!

Czarna porzeczka ucierana z cukrem – surowa!

Autor:

Przepisów i artykułów: 359 Ocena: 4394

Dodano:

Odsłon: 613

Czarna porzeczka ucierana z cukrem stanowi świetny rezerwuar naturalnej witaminy C i antocyjanów. A także świeżego smaku. Wspaniały i niezwykle przydatny zimą! Inaczej niż w przypadku konfitury, dżemu czy soku, gdzie porzeczki są przetwarzane termicznie – tutaj masz porzeczkę SUROWĄ. Jak przez mgłę pamiętam, że takie coś robiła moja mama. Ale to było bardzo dawno temu. Ona o tym zupełnie nie pamięta, więc nie mogę dopytać o szczegóły. Postanowiłam zatem “przeczytać cały Internet” i dowiedzieć się czegoś o tym zdrowym smakołyku. Poszukałam, poczytałam, a na koniec zrobiłam zupełnie po swojemu. Trochę opierając się na wiadomościach z sieci, a trochę – na własnej intuicji i pamięci.

Składniki

  • 1000 g czarnych porzeczek
  • 1000 g cukru
  • spirytus 95-96% lub inny mocny alkohol
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Czarna porzeczka ucierana z cukrem – surowa!

Przygotowanie

  1. Składniki umieść w dowolnym urządzeniu służącym do rozdrabniania. U mnie – dla przykładu – jest to Speedcook. Miksuj wszystko do momentu uzyskania pożądanej, lecz w miarę gładkiej konsystencji.

    Pamiętaj, by nie ucierać zbyt długo, by nie przegrzać surowej galaretki.

  2. Taki surowy specjał trzeba odpowiednio zabezpieczyć przed zepsuciem. Do tego potrzebne są wyparzone niezbyt duże słoiczki i nakrętki oraz spirytus. Raczej nie możesz zastąpić go wódką. Może być ewentualnie inny mocny trunek – ale zawartość alkoholu musi mieć taką, by zapłonął, gdy go podpalisz. To informacja ważna głównie dla mieszkańców “obcych krajów”, gdzie nie da się kupić mocnego spirytusu – eksperymentujcie! Gotową utartą z cukrem porzeczkę wkładaj do wyparzonych wrzątkiem (lub wyprażonych w piekarniku) słoików. Na powierzchnię wylej 1-2 łyżki spirytusu i podpal go. Niech spirytus płonie przez chwilę,

  3. a następnie zakręcaj słoiki wyparzonymi nakrętkami. Płomień wypali resztę tlenu pod pokrywką.

  4. No więc – nic takiego się nie stało! Wprawdzie nakrętki – pierwotnie wklęsłe – od dawna takie nie są, ale surowa czarna porzeczka ucierana z cukrem przechowała się bardzo dobrze. Bez pleśni, bez oznak fermentacji – a to wszystko w temperaturze pokojowej. Myślę, że za ten doskonały stan jest odpowiedzialny całkowity brak tlenu w słoiku – ogień to sprawił. Płomień podpalonego spirytusu spowodował bowiem wypalenie tlenu obecnego pod nakrętką. A w warunkach beztlenowych bardzo dobrze przechowała się surowa czarna porzeczka. Sprawdziłam to dla nas wszystkich! I tylko warto wiedzieć, że wierzchnia warstwa galaretki smakuje trochę alkoholowo – to normalne, więc pierwsza łyżka tylko dla dorosłych

  5. Jak można używać surową czarną porzeczkę?
    Najprościej – jako marmoladkę do smarowania pieczywa, co jest idealne na śniadanie. Można też dodać ją do muesli, ciasta, deseru. A nawet można spróbować na bazie tego przetworu przygotować lody/sorbet albo kwas do picia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń