Do góry

Przetwory Przepis na:

Czarna porzeczka we własnym soku

Czarna porzeczka we własnym soku

Autor:

Przepisów i artykułów: 181 Ocena: 1899

Dodano:

Odsłon: 279

Owoce we własnym soku można wykorzystać bezpośrednio do spożycia, można też przygotować z nich różne przetwory: kompoty, soki oraz potrawy, np. zupy, napoje, desery, ciasta itp. Utrwalanie owoców we własnym soku jest proste i szybkie. Prawidłowo sporządzane przetwory zachowują wartości odżywcze, smak, zapach i kolor. Można je sporządzać z niewielkimi dodatkami cukru lub zupełnie bez cukru.

Składniki

  • czarna porzeczka 1 kg
  • Cukier 200 g
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czarna porzeczka we własnym soku

Przygotowanie

  1. Ja uzyskałam sok babcinym sposobem czyli oczyszczone z szypułek i przepłukane owoce wsypywałam do dużego słoja przesypując kolejne warstwy niewielką ilością cukru, słój przykryłam gazą umocowaną gumka recepturką i ustawiłam na parapecie południowego okna. Po dwóch dniach (od czasu do czasu potrząsać lekko słojem ) porzeczki puściły sok i przełożyłam je, układając ściśle, do małych słoiczków, które poddałam krótkiej pasteryzacji.

  2. Drugi sposób znalazłam w książce "Przetwory: warzywa, owoce, grzyby" wyd. z 1992 roku:


  3. Porzeczki opłukać na sicie pod bieżącą wodą lub zanurzając je kilkakrotnie w zmienianej wodzie.
    Oczyścić z szypułek i podgrzać wraz z cukrem tak, aby puściły sok. Gorącymi owocami napełnić słoiki, zamknąć i pasteryzować 15-20 min. w temperaturze około 90°.
    Można też 2/3 owoców surowych wsypać do słoików potrząsając nimi, aby owoce ściśle się ułożyły. 1/3 owoców zasypać w rondlu cukrem i rozparować pod przykryciem. Gorącymi zalać owoce surowe lub przecedzić rozparowane owoce, a sokiem zalać owoce surowe. Pasteryzować 20-25 min. w temp. około 90°

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 18 sierpnia Swietny sposob na porzeczki, mozna je potem wykorzystac w rozny sposob, a maja niepowtarzalny smak!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń