Do góry

Przetwory Przepis na:

Czosnek kiszony na zimę.

Czosnek kiszony na zimę.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1815 Ocena: 29346

Dodano:

Odsłon: 12519

Bardzo idealny dodatek do kanapek, smaczny i zdrowy.

Składniki

  • 10 główek młodego polskiego czosnku
  • baldachy kopru
  • gorczyca 1 łyżeczka
  • korzeń chrzanu
  • Marchew
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czosnek kiszony na zimę.

Przygotowanie

  1. zalewa:

    sól - 1,5 łyżki stołowej na litr zimnej wody (kranówki lub źródlanej)

    wykonanie:

    Do słoika wkładamy oczyszczone główki młodego czosnku, dodajemy baldachy kopru, plasterki chrzanu, marchwi i gorczycę. Zalewamy zalewą i przykrywamy gazą słoik. Tak przygotowany słoik odstawiamy w kuchni na tydzień lub dwa, aby się kisił jak ogórki. Po tygodniu sprawdzamy stan ukiszenia, jeżeli jest dobry to przekładamy czosnek do mniejszych słoiczków, jeżeli nie to jeszcze niech się kisi dłużej. Wodę z kiszenia odstałą rozcieńczamy z zimną wodą na tyle żeby starczyło na zalanie słoiczków z czosnkiem. Tak przygotowaną zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy słoiczki z czosnkiem. Słoiczki zakręcamy i stawiamy w chłodne miejsce.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń