Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mamy teraz ostatni czas na wykorzystanie dojrzałych pomidorów i papryki. Pojawiły się pachnące i kolorowe jabłka, więc wykorzystałam te trzy składniki, aby wyczarować z nich pyszny sos. Z powodzeniem może zastąpić keczup do kanapek, idealnie pasuje na ciepło do makaronu i może być pysznym dodatkiem do zup. A wiec śpieszcie się póki jeszcze są słodkie, dojrzałe pomidory i tania papryka :)
głęboki rondel, duża patelnia
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 249
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2485
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 55
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 249
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2485
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 55
Składniki
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Włożyć do wysokiego rondla i pod przykryciem gotować na niedużym ogniu.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i włożyć do szerokiej patelni, podlać niewielką ilością wody i pod przykryciem dusić.
Kiedy jabłka się rozgotują połączyć je w rondlu z pomidorami i dalej gotować na wolnym ogniu często mieszając. Jeżeli Wasze pomidory będą mieć dużo wody to należy gotować bez przykrycia, aby ją odparować.
Z umytych papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Patelnię, na której dusiły się jabłka, wyczyścić, dobrze rozgrzać pół szklanki oleju i krótko, partiami, podsmażać paprykę mieszając. Ja ilość papryki podzieliłam do smażenia na trzy porcje. W momencie, kiedy wrzucicie całość papryki będzie się ona dusić, a nie smażyć.
Każdą porcje podsmażonej papryki przekładamy do rondla z pomidorami i jabłkami. Dodać sól, cukier i gotować razem 40 min. często mieszając. Po tym czasie trochę przestudzić i zmiksować blenderem na gładki sos.
Następnie dodać resztę oleju, starty na tarce czosnek, zamieszać wszystko za pomocą rózgi i gotować jeszcze 15 min. Częste mieszanie sprawi, że sos połączy się ładnie z olejem. Na koniec doprawić pieprzem cayenne.
Gorący sos przekładać do słoików, nałożyć od razu nakrętki i odstawić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.