Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Passata pomidorowa z dodatkiem czosnku i pietruszki:) sprawdzi się jako sos do spagetti lub jako koncentrat do zupy pomidorowej.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31575
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9684
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2171
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4169
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 892
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 31575
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9684
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2171
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4169
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 892
Składniki
Pomidory sparzyć i pozbyć się skórki i szypułek. Pokroić na ćwiartki lub drobniej. Czosnek obrać przekroić na pół i dodać do pomidorów. Dodać oliwę.
Pomidory gotować ok 15 min, do momentu aż się rozgotuja. Po tym czasie całość zblendowac ale nie na dosłowna papkę:) jeśli będą większe kawałki pomidorków to też dobrze. Dodać cukier, sól, pieprz i pietruszkę. Ponownie gotować by odparować na większym ogniu w celu uzyskania bardziej gęstego przecieru (przez około 15 minut).
Gorący przecier rozlać do wyparzonych słoików (mi z danych proporcji wyszły 3 słoiki po 750ml) i dobrze zakręcić. Słoiki przykryć dokładnie kocem i zostawić tak do całkowitego wystudzenia, nawet na 2 dni. Zamiast tego można też pasteryzować słoiki w standardowy sposób gotując je. Polecam :) passata nadaje się idealnie do wszystkiego ;)