Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Passata pomidorowa z dodatkiem czosnku i pietruszki:) sprawdzi się jako sos do spagetti lub jako koncentrat do zupy pomidorowej.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 120
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 703
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 80
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 34
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 120
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 703
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 80
Składniki
Pomidory sparzyć i pozbyć się skórki i szypułek. Pokroić na ćwiartki lub drobniej. Czosnek obrać przekroić na pół i dodać do pomidorów. Dodać oliwę.
Pomidory gotować ok 15 min, do momentu aż się rozgotuja. Po tym czasie całość zblendowac ale nie na dosłowna papkę:) jeśli będą większe kawałki pomidorków to też dobrze. Dodać cukier, sól, pieprz i pietruszkę. Ponownie gotować by odparować na większym ogniu w celu uzyskania bardziej gęstego przecieru (przez około 15 minut).
Gorący przecier rozlać do wyparzonych słoików (mi z danych proporcji wyszły 3 słoiki po 750ml) i dobrze zakręcić. Słoiki przykryć dokładnie kocem i zostawić tak do całkowitego wystudzenia, nawet na 2 dni. Zamiast tego można też pasteryzować słoiki w standardowy sposób gotując je. Polecam :) passata nadaje się idealnie do wszystkiego ;)