Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Passata pomidorowa z dodatkiem czosnku i pietruszki:) sprawdzi się jako sos do spagetti lub jako koncentrat do zupy pomidorowej.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 218
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 742
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3585
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4174
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 218
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 742
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3585
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 740
Składniki
Pomidory sparzyć i pozbyć się skórki i szypułek. Pokroić na ćwiartki lub drobniej. Czosnek obrać przekroić na pół i dodać do pomidorów. Dodać oliwę.
Pomidory gotować ok 15 min, do momentu aż się rozgotuja. Po tym czasie całość zblendowac ale nie na dosłowna papkę:) jeśli będą większe kawałki pomidorków to też dobrze. Dodać cukier, sól, pieprz i pietruszkę. Ponownie gotować by odparować na większym ogniu w celu uzyskania bardziej gęstego przecieru (przez około 15 minut).
Gorący przecier rozlać do wyparzonych słoików (mi z danych proporcji wyszły 3 słoiki po 750ml) i dobrze zakręcić. Słoiki przykryć dokładnie kocem i zostawić tak do całkowitego wystudzenia, nawet na 2 dni. Zamiast tego można też pasteryzować słoiki w standardowy sposób gotując je. Polecam :) passata nadaje się idealnie do wszystkiego ;)