Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wytrzymuję bez robienia zapasów. Chociaż takich malutkich. Od wczoraj szaleję ze zdrowymi przyprawami do zup i mięs typu"warzywko". Bez słynnego glutaminianu sodu. Żałuję, że nie zrobiłam takich przypraw jesienią gdy można było zagospodarować działkowe zbiory. Ale jeszcze tak wiele jesieni przede mną, że nadrobię. Wariantów przyprawy może być wiele, ale baza zawsze jest taka sama.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3668
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34204
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1513
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113641
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3668
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34204
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1513
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113641
Składniki
Oczyścić warzywa
Oczyszczone warzywa ( cebulę, por, czosnek, kapustę i seler naciowy) kroimy drobno, a marchew, pietruszkę seler ścieramy na tarce "jarzynówce.
Dodatkami mogą być świeże lub mrożone zioła ( bazylia, oregano, tymianek, lubczyk, cząber, koper)
Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropionej lekko oliwą z oliwek. Dodajemy posiekane zioła, skrapiamy znów lekko oliwą i dokładnie mieszamy.
Wstawiamy do piekarnika ustawionego na 75 stopni i przy uchylonych drzwiczkach suszymy około 4-5 godzin. Od czasu do czasu mieszamy warzywa.
Do wysuszonych warzyw dodajemy przyprawy i sól. Soli dajemy około 2 łyżek a przypraw po łyżeczce lub pół łyżeczki , jeśli chcemy przyprawę łagodną. Przyprawę bez ostrych dodatków możemy stosować do zup i rosołu. Smacznego!!!