Do góry

Przetwory Przepis na:

Domowa słoikowa łopatka boczkowa

Domowa słoikowa łopatka boczkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1221

Dodano:

Odsłon: 860

Nie ma to jak domowe mięsko ze słoika. Mało pracy a jakie smaczne. Wystarczy zmielić mięso, dodać przyprawy, zapakować w słoiki i do gara. Pasteryzujemy a potem zajadamy. A jeszcze jak mamy domowe bułeczki lub chleb to już rewelacja. A taka konserwa z cyklu wiem co jem to świetny i zdrowy zamiennik wędlin ze sklepu.

Składniki

  • 3,5 kg łopatki wieprzowej
  • 500 g świeżego boczku
  • 1 duża główka czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • ok. 1 l wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Domowa słoikowa łopatka boczkowa

Przygotowanie

  1. Łopatkę i boczek umyć, pokroić na kawałki.]
    Czosnek obrać i przepłukać.
    Przygotować maszynkę do mielenia mięsa z grubym sitkiem i zmielić boczek, łopatkę i czosnek.
    Wlać około 1/2 litra wody, dodać sól i pieprz i wyrobić masę.
    Jeśli masa mięsna będzie za bardzo zwarta dolać jeszcze wody i ponownie wyrobić.
    Mięso zostawić na około godzinę i w razie potrzeby doprawić po czym ponownie wymieszać.
    Gotowym mięsem napełniać słoiki starając się aby nie były widoczne puste przestrzenie.
    Napełnione słoiki wstawić do garnka, zalać wodą do 3/4 wysokości i pasteryzować godzinę od zagotowania się wody.
    Nie zdejmując pokrywki wyłączyć ogień i zostawić do następnego dnia.
    Po 24 godzinach ponownie pasteryzować od 30 do 40 minut.
    Wyjąć słoiki z garnka i ustawiać do góry dnem.
    Po około minuty słoiki odwrócić i zostawić do wystygnięcia a potem wynieść w chłodne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń