Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak domowe mięsko ze słoika. Mało pracy a jakie smaczne. Wystarczy zmielić mięso, dodać przyprawy, zapakować w słoiki i do gara. Pasteryzujemy a potem zajadamy. A jeszcze jak mamy domowe bułeczki lub chleb to już rewelacja. A taka konserwa z cyklu wiem co jem to świetny i zdrowy zamiennik wędlin ze sklepu.
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 103
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 127
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 103
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 127
Składniki
Łopatkę i boczek umyć, pokroić na kawałki.] Czosnek obrać i przepłukać. Przygotować maszynkę do mielenia mięsa z grubym sitkiem i zmielić boczek, łopatkę i czosnek. Wlać około 1/2 litra wody, dodać sól i pieprz i wyrobić masę. Jeśli masa mięsna będzie za bardzo zwarta dolać jeszcze wody i ponownie wyrobić. Mięso zostawić na około godzinę i w razie potrzeby doprawić po czym ponownie wymieszać. Gotowym mięsem napełniać słoiki starając się aby nie były widoczne puste przestrzenie. Napełnione słoiki wstawić do garnka, zalać wodą do 3/4 wysokości i pasteryzować godzinę od zagotowania się wody. Nie zdejmując pokrywki wyłączyć ogień i zostawić do następnego dnia. Po 24 godzinach ponownie pasteryzować od 30 do 40 minut. Wyjąć słoiki z garnka i ustawiać do góry dnem. Po około minuty słoiki odwrócić i zostawić do wystygnięcia a potem wynieść w chłodne miejsce.