Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby wszystkie przepisy takie same, a jednak każdy inny. Ja lubię buraczki mocno przyprawione i taki też przepis podaję :)
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 362
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 455
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 362
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 455
Składniki
Buraczki umyć, obrać pokroić na kostki ok. 5x5 cm i gotować w dużym garnku do miękkości (ok. 2 godziny).
W czasie, kiedy buraki się gotują, można przygotować zalewę: ocet, cukier, wodę i przyprawy mieszamy w małym garnuszku i gotujemy do wrzenia.
Kiedy buraczki są już gotowe, odlewamy powstały wywar. Buraczki po ostygnięciu trzemy na tarce o grubych oczkach i w garnku mieszamy z wcześniej przygotowaną zalewą. Warto dać jakiś czas na "przegryzienie się" - ja z reguły czekam jakąś godzinkę lub dwie.
Jak już się przegryzie, to zagotowuję całość i na gorąco przekładam do wcześniej wyparzonych słoików i odwrócone do góry dnem stawiam na ręczniku. Po ok. 20 minutach słoiki powinny być zawekowane bez dodatkowego ich gotowania. Uwagi, sugestie, propozycje :-) Wywar pozostały po gotowaniu można przelać do osobnego garnka, zagotować, przelać do słoików i odstawić do górny dnem. Nada się doskonale na bazę do barszczu na obiad lub do picia.