Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe suszone pomidory w niczym nie przypominają tych sklepowych. Są delikatne, słodkie, mocno aromatyczne. Mają bardzo intensywny, lekko pikantny smak. Dodane do sosu, stworzą z każdej potrawy danie na miarę mistrzów.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11856
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 109
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8514
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155323
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1156
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11856
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 109
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8514
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155323
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1156
Składniki
Piekarnik rozgrzej do temperatury 70 st. Celsjusza. Pomidory umyj i oczyść z szypułek. Podziel je na połowy, a większe sztuki na ćwiartki. Ułóż je na blachach do pieczenia, skórką do dołu, by się nie dotykały. Posyp pomidory oszczędnie solą. Zioła umyj i osusz. Posiekaj je i stwórz ulubioną mieszankę. Posyp nią pomidory.
Wstaw warzywa do piekarnika i sprawdzaj ich stan co kilka godzin, do momentu aż ich brzegi zaczną się zwijać, a środek marszczyć. Może to trwać nawet do 8 godzin. Kiedy pomidory zaczną się marszczyć, sprawdzaj ich stan co pół godziny. Powinny być suche, ale dalej gładkie i skórzaste w dotyku. Po mocnym ściśnięciu nie powinien wypływać z nich żaden sok.
Pomidory nie będą suszyć się jednakowo z powodu ich różnej wielkości. Zdejmuj je więc pojedynczo, kiedy uznasz, że będą gotowe. Gotowe suszone pomidory odkładaj na kratkę do przestygnięcia. Przechowuj w czystych i szczelnych słoikach, w ciemnym i suchym miejscu. Pomidory zachowują swoją jakość nawet do 6 miesięcy.