Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe suszone pomidory w niczym nie przypominają tych sklepowych. Są delikatne, słodkie, mocno aromatyczne. Mają bardzo intensywny, lekko pikantny smak. Dodane do sosu, stworzą z każdej potrawy danie na miarę mistrzów.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6975
Polecam.
Odsłon: 127
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5286
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2434
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6975
Polecam.
Odsłon: 127
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5286
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2434
Składniki
Piekarnik rozgrzej do temperatury 70 st. Celsjusza. Pomidory umyj i oczyść z szypułek. Podziel je na połowy, a większe sztuki na ćwiartki. Ułóż je na blachach do pieczenia, skórką do dołu, by się nie dotykały. Posyp pomidory oszczędnie solą. Zioła umyj i osusz. Posiekaj je i stwórz ulubioną mieszankę. Posyp nią pomidory.
Wstaw warzywa do piekarnika i sprawdzaj ich stan co kilka godzin, do momentu aż ich brzegi zaczną się zwijać, a środek marszczyć. Może to trwać nawet do 8 godzin. Kiedy pomidory zaczną się marszczyć, sprawdzaj ich stan co pół godziny. Powinny być suche, ale dalej gładkie i skórzaste w dotyku. Po mocnym ściśnięciu nie powinien wypływać z nich żaden sok.
Pomidory nie będą suszyć się jednakowo z powodu ich różnej wielkości. Zdejmuj je więc pojedynczo, kiedy uznasz, że będą gotowe. Gotowe suszone pomidory odkładaj na kratkę do przestygnięcia. Przechowuj w czystych i szczelnych słoikach, w ciemnym i suchym miejscu. Pomidory zachowują swoją jakość nawet do 6 miesięcy.