Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na prawdziwy, smaczny i bardzo wyrazisty dżem truskawkowy. Ta wersja dżemu przypomni nam smak najlepszych babcinych konfitur. Dżem jest smażony i przygotowywany bez zagęszczaczy. W mojej wersji dżemu użyłam cukru trzcinowego, który idealnie podkreśla smak truskawek oraz sprawia, że konfitura jest jeszcze bardziej intensywna.
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1273
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1732
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 574
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 332
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1273
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1732
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 574
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 332
Składniki
Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy ich szypułek i kroimy na pół (te większe na ćwiartki).
Z dwóch cytryn wyciskamy sok i dodajemy go do pokrojonych truskawek wraz z cukrem trzcinowym.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1 do 1,5 godziny, tak aby owoce odpowiednio "puściły" sok.
Po tym czasie zawartość garnka zagotowujemy, ściągamy cały pojawiający się szum i smażymy całość około 1,5 do 2 godzin, pamiętając o mieszaniu, w szczególności w końcowej fazie smażenia. * Aby sprawdzić konsystencję dżemu, pod koniec smażenia należy jego 1 łyżeczkę nałożyć na schłodzony w zamrażalniku talerzyk. Gęstość na talerzyku będzie odpowiadała gęstości dżemu po jego ostudzeniu.
Gotowy dżem przekładamy do słoiczków, dokładnie wycieramy ich wierzch, dobrze zakręcamy i układamy do góry dnem. * Można je też pasteryzować, jeśli chcemy aby słoiczki zostały u nas na dłużej.
Życzę smacznego! :)