Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na prawdziwy, smaczny i bardzo wyrazisty dżem truskawkowy. Ta wersja dżemu przypomni nam smak najlepszych babcinych konfitur. Dżem jest smażony i przygotowywany bez zagęszczaczy. W mojej wersji dżemu użyłam cukru trzcinowego, który idealnie podkreśla smak truskawek oraz sprawia, że konfitura jest jeszcze bardziej intensywna.
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 15
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 37
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 15
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 37
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Składniki
Truskawki dokładnie myjemy, pozbawiamy ich szypułek i kroimy na pół (te większe na ćwiartki).
Z dwóch cytryn wyciskamy sok i dodajemy go do pokrojonych truskawek wraz z cukrem trzcinowym.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1 do 1,5 godziny, tak aby owoce odpowiednio "puściły" sok.
Po tym czasie zawartość garnka zagotowujemy, ściągamy cały pojawiający się szum i smażymy całość około 1,5 do 2 godzin, pamiętając o mieszaniu, w szczególności w końcowej fazie smażenia. * Aby sprawdzić konsystencję dżemu, pod koniec smażenia należy jego 1 łyżeczkę nałożyć na schłodzony w zamrażalniku talerzyk. Gęstość na talerzyku będzie odpowiadała gęstości dżemu po jego ostudzeniu.
Gotowy dżem przekładamy do słoiczków, dokładnie wycieramy ich wierzch, dobrze zakręcamy i układamy do góry dnem. * Można je też pasteryzować, jeśli chcemy aby słoiczki zostały u nas na dłużej.
Życzę smacznego! :)