Do góry

Przetwory Przepis na:

Domowy keczup pikantny

Domowy keczup pikantny

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4735

Dodano:

Odsłon: 39030

Po pierwsze - żadnej chemii, po drugie - każdy może dostosować ilość przypraw do własnego smaku. A przede wszystkim - wiemy co jemy ;) Przepis pochodzi z książki "Przetwory do spiżarni" z serii Biblioteczka Poradnika Domowego.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Domowy keczup pikantny

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki, sparzamy i osączamy. Pomidory sparzamy i obieramy. Wkładamy je do garnka razem z cebulą, dodajemy pokrojone papryczki chilli. Gotujemy przez 20 minut na dużym ogniu, potem zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez pół godziny.

  2. Całość przecieramy przez sito, wsypujemy przyprawy i gotujemy kolejne 30 minut często mieszając. Po tym czasie wlewamy olej i ocet, wrzucamy obrane ząbki czosnku i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie doprowadzamy keczup do wrzenia, po czym usuwamy czosnek.

  3. Gorący keczup rozlewamy do słoiczków i mocno zakręcamy. Pasteryzować przez 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 10 września 2012 Nie ma to jak keczup własnej roboty....moja mama zamiast octu dodaje roozprażone i przetarte kwaśne jabłka :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń